Христо Проданов: Управляващите взимат пари с бюджета от хората, а после им ги връщат

Бедните хора ще дадат най-много

„Управляващите взимат пари с бюджета от хората, а после им ги връщат. Бедните хора ще дадат най-много. Колкото и нестабилно да е управляващото мнозинство, то ще се събере и ще си приеме бюджета, без да се съобразява с аргументите на опозицията“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов пред БНР. Той подчерта, че парламентарният дебат често умишлено е заглушаван от управляващите, като не приемат предложенията дебатите да се излъчат пряко по националното радио и телевизия. „Правим широки обществени обсъждания по темите, които предлагаме. По повод алтернативния бюджет изнасяме дебата отново извън залата, като в понеделник ще имаме среща с финансисти, икономисти, учени, професионални организации, синдикати. В тези срещи се опитваме да чуем всички аргументи „за“ или „против“ нашите предложения, като се съобразяваме с тях“, обясни той. Проданов подчерта, че министърът на финансите не е счетоводител, а политик. „Бюджетът на държавата е различен от бюджета на една фирма. През него се осъществяват основните политики за следващата година, задават се приоритети в кои области държавата ще вложи повече усилия. „На всеки по малко“ за нас не е устойчива политика, която да зададе правилна посока“, уточни той. Като пример посочи здравеопазването. „В рамките на две години бюджетът за здравеопазване става с 1 млрд. лв. повече. В същото време българите сме намалели още с 120 000-130 000. Подобрение в здравеопазването няма. Другата година ще е същото. Настояваме за радикални реформи, за може парите на българските граждани да се харчат правилно“, категоричен е зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Проданов коментира и изказването на Цветанов, че БСП се храни от скандали. „Скандалът с корупцията за паспортите от БСП ли беше създаден? Скандалното изказване на вицепремиера Симеонов, адресирано към майките на деца с увреждания и последвалото изказването на премиера Борисов, че по-добре Симеонов да остане, защото ще се разпадне коалицията, не са провокирани от БСП. Тези скандали са ежедневие и идват от управляващото мнозинство“, каза още той и допълни, че БСП, като опозиционна партия, не може да не вземе отношение и да ги коментира.

По повод предложението за въвеждане на прогресивно данъчно облагане, Проданов обясни, че това е по-справедливо и сегашната данъчна система има нужда от промяна. „Облагането с плосък данък е изчерпано“, категоричен е той. Проданов подчерта, че икономическата и политическата обстановка в страната се е променила.

„От БСП понасяме санкциите си за това, че не сме се регистрирали в зала. Когато пътуваме в страната и се срещаме с хората, също оставаме без заплата. Избрали сме този път и смятаме, че той е по-правилен, отколкото да стоим и да крепим мнозинството, което работи против интересите на българите“, каза още народният представител.

По повод социологическите проучвания, Проданов коментира, че данните във всяко едно от тях са различни, но по-важни са важни нагласите на обществото. „Протестите, които всеки ден се организират от гражданите, не са покана за танц към правителството, а покана да си ходят“, каза още Христо Проданов.