Сергей Станишев: Без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа

Май 09, 2010 Новини БСП 0 1449

  Без Ден на победата, толкова изстрадан от цялото човечество, нямаше да има и Ден на Европа

 

Без Ден на победата, толкова изстрадан от цялото човечество, нямаше да има и Ден на Европа. Нямаше да има мир и демокрация. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на празничния митинг пред Паметника на Съветската армия по случай 9 май. Лидерът на БСП изтъкна, че Денят на Европа е пряко следствие от поуките от Втората световна война. По думите му за първи път след войната Европа тръгва по друг път. „Днес и България е част от обединена, демократична, просперираща Европа", отбеляза Станишев.

Председателят на БСП изтъкна, че на днешния ден всички свободолюбиви, демократични и прогресивни хора по света отдават почит към падналите в Отечествената война на съветския народ и към загиналите бойци от Съюзническите сили. „Отдаваме почит и пред българските антифашисти, защото България има с какво да се гордее", заяви Станишев. Той напомни, че българските антифашисти са участвали в световната битка срещу най- голямата заплаха - „кафявата чума на 20-ти век". „Ние се гордеем с техния принос", категоричен беше лидерът на БСП. Станишев изтъкна, че България участва във втората фаза на Отечествена война с близо 450 000 български офицери и войници. „Българските воини не само защитиха достойнството на България, не само изтриха петното от съюза с фашистка Германия. Те защитиха териториалната цялост на страната след Втората световна война със своята саможертва. Ние винаги ще помним и техния подвиг", заяви лидерът на БСП.

По думите на Сергей Станишев 9 май е и ден за размисъл и мобилизация. Председателят на БСП изтъкна, че и днес, в 21-ви век, има политически сили, които се основават на ксенофобията и на омразата. „Ние никога няма да забравим до какво води подобна политика, каква заплаха е тя за демокрацията, за мира и за спокойствието на хората. Затова е важно всички демократично мислещи хора да са обединени срещу подобни политически сили", категоричен беше лидерът на социалистите.

Сергей Станишев изрази дълбока благодарност и уважение към българските ветерани, антифашисти и участници във втората фаза на Отечествената война. Лидерът на БСП сподели, че за него е чест да говори на празника като внук на участник в Отечествената война и като син на български антифашист. Сергей Станишев получи юбилейния медал, с който неговият баща Димитър Станишев бе отличен посмъртно по повод 65 години от победата над фашизма.

Словото на Сергей Станишев може да изтеглите от тук >>>