Борбата с престъпността прелива в борба с демокрацията

Изказване на Кристиан Вигенин пред Европейския парламент във времето за изказване по въпроси с важно политическо значение      Налага се да ангажирам вашето внимание с национален проблем

Изказване на Кристиан Вигенин пред Европейския парламент

във времето за изказване по въпроси с важно политическо значение

 

   Налага се да ангажирам вашето внимание с национален проблем. България се управлява от некомпетентно, но популистко правителство, което използва методи, характерни за 30-те години на миналия век.


   Показателно е, че най-популярните ни политици в момента са министърът на вътрешните работи, следван от бившият главен секретар на министерството, днес премиер.

 

   След изборите стотици представители на опозицията бяха уволнени по политически причини. Водещите медии са подложени на натиск. По брутален и показен начин се извършват арести на политици или се повдигат абсурдни обвинения. Прокурори погазват публично презумпцията за невиновност, министри оказват натиск върху съда и раздават присъди от екрана.


   Нов закон позволява издаване на присъда само на база подслушване и показания на анонимен свидетел. Готви се създаване на извънреден трибунал, наричан официално "специализиран съд". Насажда се страх.


   Години наред от България се искаха повече усилия в борбата с престъпността. Днес усилията са налице, но борбата с престъпността прелива в борба с демокрацията.

   Европейският парламент е чувствителен към погазването на демокрацията, свободата и човешките права по света. Трябва да бъде такъв и когато това се случва в страни-членки.