Момчил Неков: В България е нужна широка обществено-информационна кампания за ефектите от преминаване към зимно или лятно часово време

Евродепутатът е избран за докладчик по темата в Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Той пусна в официалната си страница във фейсбук и анкета

Тази неделя, 28 октомври, ще преместим стрелките на часовниците и ще преминем към стандартното („зимно“) часово време. Това ще е една от предпоследните смени на времето.

На 12 септември, 2018 г. ЕК предложи Директива, с която да се отмени смяната на времето. Предложението на ЕК е тази нова директива да влезе в сила на 1 април 2019 г. и държавите членки да преустановят смяната на времето на 31 март 2019 г., когато де факто ще се въведе лятното време за последно. Последна промяна може да се прави най-късно на 27 октомври 2019 г., ако съответната държава е решила да приложи за постоянно стандартното („зимно“) време. С други думи, вечерта на 30 срещу 31 март, България ще въведе за последен път лятно часово време. На 27.10. може да въведе зимно, ако реши, че ще ползва него постоянно и това ще е окончателно.

Сега държавите членки ще трябва да изберат кое часово време желаят да приемат.Евродепутатите поискаха задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време. Различни комисии от ЕП ще се произнесат по въпроса със специални доклади.Евродепутат Момчил Неков бе избран от групата на социалистите и демократите в ЕП за докладчик по темата, относно директивата за смяната на времето в Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

„Смятам, че в България е нужна широка обществено-информационна кампания за ефектите от едното или другото време и така хората да направят своя избор.“, заяви евродепутат Момчил Неков.

„В проведеното национално онлайн допитване от 20-ти септември до 11-ти октомври  са участвали 17 318 души. Говорейки с много хора, разбрах, че повечето от тях не са разбрали за това проучване, а тези които са чули, не са могли да гласуват поради сложността на направената онлайн страница. Други се оплакоха, че не разбират ползите и негативите от едното или другото време. За това призовавам представители на научните среди, представители на бизнеса от сферата на енергетиката, транспорта, туризма, земеделието, общественици да споделят своето мнение относно ползите, ефектите или последствията от преминаването към зимно или лятно часово време“, коментира Неков.