Крум Зарков към ГЕРБ: Провалът в здравеопазването е необратим. Остава да го констатирате!

19.10.2018 г.

„Ако си представим, че дебатът за здравеопазването не беше изроден и народните представители ще използват дните до гласуването за размисли- как да гласуват, не според партийната си принадлежност, а според логическото мислене, тогава ще трябва да кажат- кое от мотивите е вярно и кое не“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България“ Крум Зарков по време на дебатите за вота на недоверие. Той попита: „Вярно ли е, че общинските болниците фалират, а частните не фалират? Не е ли вярно, че лекарите си заминават, че няма медицински сестри,  че хората, пациентите също заминават след своите лекари и търсят лечение в чужбина? Не е ли вярно, че от системата на здравеопазването, частни и публични разходи, взети заедно- 8 млрд. лв., се краде?“. Той подчерта, че тези неща не са казани от левицата, а от министри от сегашния кабинет, казвали са го и депутати от това мнозинство. „Когато кажем, че от тази система се краде  и ни се предложи  да я финансираме с още 800 млн. лв, за какъв консенсус говорите? За кое да се съгласим, да се откраднат още 800 млн. лв, директно от джоба на българските граждани, за да отидат в джоба на 5-мата човека, които се облагодетелстват от системата, ли?“, попита той управляващите.

Крум Зарков подчерта, че когато е ясно, че няма думи, с които вотът да бъде отречен, трябва да се зададе въпросът: „След като констатацията, че системата не работи и че здравеопазването е в колапс, е обща, има ли сили това правителство и това мнозинство да променят това за добро?“, попита той.  Социалистът подчерта, че за две години нищо не е направено и всички показатели сочат, че системата се влошава, а на втората година се представят два отвлечени модела. Според него общото между двата модела е, че те са отхвърлени от всички – от хората в  системата на здравеопазването и от тези, извън нея, от международните наблюдатели. Зарков заяви, че самите управляващи не защитават тези свой проект, а само обясняват, че е проект, но време за повече намерения няма. „Вотът на недоверие, извън тази зала е спечелен, провалът на правителството е необратим и ако вие не го констатирате днес, от вътре, ще дойдат хора, които ще го констатират от вън“, заключи Крум Зарков.

Георги Йорданов: Здравеопазването не трябва да се управлява на пазарен принцип

„Управляващите целят радикално излизане на държавата от сферата на здравеопазването и заместването й с частни субекти. Ние считаме, че тази сфера не може да бъде управлявана на пазарен принцип." Това заяви доц. Георги Йорданов. По думите му целта на управляващите е 860 млн. лв. повече да влязат в българското здравеопазване, но в частните субекти, без да предлагат на българския гражданин по-достъпно и по-качествено здравеопазване. „Тези пари те искат да ги извадят от празните джобове на българските граждани“, заяви доц. Йорданов.

Иван Ибришимов: ГЕРБ още не са върнали 1,5 млрд. лв. които взеха от НЗОК, а искат още

„Когато ГЕРБ дойде на власт през 2009 г, отклони от бюджета на НЗОК 1.5 млрд. лв., които до днес не са върнати“, припомни народният представител д-р Иван Ибришимов. Той подчерта, че същевременно касата държи средства на европейски болници и здравни каси, заради което ни се отказват трансплантации в европейски болници. „В България има райони, които са оставени без адекватно здравеопазване, но нашето предложение е такива болници да влязат в забранителен списък за приватизация, за да не остават населени места без здравеопазване“, заключи д-р Ибришимов..