Ниските доходи и липсата на заетост са основни причини за обезлюдяването на малките населени места в Пловдив област

Окт 18, 2018 Новини Избори 0 1269

18.10.2018 г.

Радиното училище в гр.Сопот се оказа тясно за желаещите да се запознаят с проекта на БСП „Визия за България”, представен от народните представители Елена Йончева, Валентина Найденова и Николай Пенев. В дискусията, с бележки и препоръки, се включи и лидерът на социалистите в Пловдив област Георги Гергов. От срещата стана ясно, че градът на Вазов изпитва характерните за малките населени в страната трудности, свързани с доходи, инфраструктура, сигурност, здравни грижи. Елена Йончева заяви, че корупцията у нас акумулира над 10 милиарда лева годишно. „Това е една от причините да сме бедни”, посочи тя и допълни, че има спад в безработицата, защото „гоним българите от България”. „По свобода на медиите страната ни се намира между Уганда и Конго”, съобщи Йончева. Тя бе категорична, че критиките в международните издания по повод случая с жестокото убийство на Виктория Маринова са критики към „държавата на Борисов”. „Здравеопазването ни е в технически фалит. Над 600 млн. лева са дълговете на болниците към държавата”, каза депутатката Валентина Найденова. Според нея най-тревожният въпрос е зависимостта между затварянето на държавни болници и постоянно изникващите частни лечебни заведения, изсмукващи публичния ресурс. „Неолибералният модел е неприложим в здравеопазването. Държавата не може да избяга от здравната система”, подчерта Найденова. Колегата й Николай Пенев обясни, че първата задача на БСП е справянето с демографската криза. „Преодоляването й е наш приоритет в документа. Затова търсим съгласие с граждани и други политически сили”, каза народният представител.  „Ние сме опозиция, но все още не сме категоричната алтернатива”, заяви председателят на Областния съвет – Пловдив Георги Гергов. „Сбъркали сме жанра на документа, струва ми се. Ние трябва да представим на хората нещо мащабно, нещо взривяващо и с конкретни срокове, което да извади обществото от  летаргията и примирението. Следващата стъпка е да го обясним разбираемо и вдъхновяващо”, изтъкна Гергов. Той подчерта, че БСП не е партия на един лидер, а партия на хората с много и ярки лидери. „Вие тук, в тази зала сте силни хора и тази ваша сила ни е необходима, за да продължим борбата”, обърна се Гергов към присъстващите в залата, които дадоха свои предложение в сферата на образованието, селското стопанство и професионалното образование.   За обучение на технически кадри, а не единствено на обслужваш персонал от сервитьори и готвачи, настояха още в Сопот.

Държавата да субсидира училищата с малко ученици, настояха жители на град Първомай пред народните представители Кристина Сидорова и Васил Антонов. Депутатите пристигнаха в сърцето на Тракия, за да представят проекта на БСП „Визия за България”. Секторът Здравеопазването беше най-остро критикуван, а внесеният вот на недоверие бе одобрен от аудиторията. „Прехвърлят се задължения на общините, които местните власти не могат да поемат, тъй като не са финансово обезпечени”, алармира  участник в срещата. Той даде за пример язовирите, които са като „цъкаща” бомба не само в региона, но и в страната. Според първомайци управлението на ГЕРБ с всеки изминал ден задълбочава проблемите, продуцирайки криза след криза, влизайки от скандал в скандал..

Народните представители Георги Търновалийски и Красимир Янков бяха категорични, че предсрочни избори трябва да има. Пред жителите на пловдивското село Ягодово те споделиха, че пътят за възстановяване на България след нанесените от ГЕРБ вреди ще бъде труден. „Няма сфера на обществения живот, която да не е поразена от некомпетентното управление на Борисов. Затова ние обсъждаме с вас- как да излезем от кризата, като мобилизираме енергията и потенциала на всички български граждани”, посочи  Георги Търновалийски. „Какво ни възлагате, когато сме в опозиция и какво се очаква от БСП, когато дойде на власт – това е смисълът на нашия диалог по документа, който представя вижданията ни за бъдещето на България”, обясни пловдивският депутат. „Политиката е разговор за бъдещето и това е залегнало в нашата „Визия за България”, допълни Красимир Янков. По думите му над 3 милиона българи са напуснали страната за три десетилетия. „До 30 години ще останем само територия, ако нещата не се променят радикално”, предупреди народният представител. Според него отговорите, които търси и трябва да даде БСП на българските граждани са свързани с главния  въпрос -  как да преборим демографската криза, за да не работят нашите деца за чужди икономики.

„Основната идея на „Визия за България” е да направи общ план за действия от най-ниското равнище до най-високото с конкретните проблеми по региони” , казаха народните представители Даниел Йорданов и Йордан Младенов пред жителите на пловдивското село Първенец. Те акцентираха върху аспекти от документа, които пряко интересуваха участниците в срещата – образование, здравеопазване, данъци. В дискусията се чуха предложения за повече държавен контрол върху вносните храни и импорта на селскостопански продукти. Жителите на с. Първенец посочиха като проблеми също- ниските доходи, липса на комуникация с държавната администрация по земеделски теми, скриване на информация по специфичните стопански кампании  „Този модел е порочен и затова е наложително да го сменим”, каза Йорданов, а Младенов допълни:  "За да успеем,  ни е нужна подкрепата и енергията на всички вас”.