Гражданите на Асеновград: „Визия за България е чудесно предложение, но възможна ли е?“

Окт 18, 2018 Новини Избори 0 1470

БСП: Възможно е- с правилнто управление на бюджета

Жителите на Асеновград се срещнаха със зам.-председателя на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков и народните представители Илиян Тимчев и Манол Генов. Основната тема на дискусията бе здравеопазването и внесеният от БСП вот на недоверие по темата. „Основният приоритет, който БСП си е поставила и може да се види както Визията, така и в мотивите на вота недоверие, е пациентът отново да бъде поставен във фокуса на здравеопазването“, подчерта народният представител Илиян Тимчев. Той обясни, че за постигането на това е важно болниците да се разделят със статута на търговски дружества, лекарствата да имат диференцирана ставка на ДДС, да бъде създаден електронен регистър на лекарствените средства и да бъде решен кадровият проблем. На въпрос от присъстващите- възможно ли е да се случат предложенията, предвидени във Визията, зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков поясни, че с правилното управление на един бюджет могат да се постигнат всички поставени цели във Визията. Манол Генов коментира въпросите, свързани с данъчната политика, която предлага „Визия за България“.

„Установеният начин на държавно управление е порочен и неефективен. Той не отговаря на интересите на гражданиете и това ни мотивира да внесем вота на недоверие по тема Здравеопазване“. Това каза народният представител Виолета Желева на среща с хората от Калояново. Голяма част от присъстващите изразиха положителното си отношение към предложенията във Визията. По темата Здравеопазване те бяха категорични, че клиничните пътеки отдавна са изиграли своята роля и по- скоро изкривяват здравната система. „Необходима е децентрализация в местното самоуправление. Държавата трябва да има отношението към малките общини и населени места- то трябва да бъде по- различно. Държавната капиталова субсидия трябва да е в по- голям процент, тъй като източниците на собствени проходи там са ограничени“, каза народният представител Никола Динков.

Жителите на град Кричим се обърнаха към народните представители от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска и Георги Стоилов с думите: „Крайно навременен беше този разговор за бъдещето на България. Във Визията има много конкретика“. „Крайно време е държавата да влезе в ролята си, предвид новите реалности“, подчерта Надя Клисурска. Тя коментира, че е крайно време да се подобри качеството на живота и усещнато за сигурност, които са и причините за напускането на много млади хора. Темата за земеделието и перспективите му за развитие коментира народният представител Георги Стоилов. Той подчерта, че България трябва да се завърне към традиционните отрасли, като овощарство и зеленчукопроизводство. Бяха поставени и въпросите за детските надбавки и подоходните критериии за тях, както и за образователната система.

Хората от село Цалапица се обърнаха към народните представители от ПГ на БСП за България Валентин Ламбев и Лало Кирилов с призив за решаване на техния най- голям проблем- нищожните пенсии, с които едвам преживяват. „Трябва да има индексация на всички пенсии, за да бъде преодоляна тази несправедливост с огромните раличия в размера на пенсиите и мерките за това са посочени във „Визия за България“, коментира народният представител Валентин Ламбев.