Народни представители от ПГ на „БСП на България“ посетиха областната болница в Кърджали

Окт 17, 2018 КЪРДЖАЛИ Новини Избори 0 1661

Необходим е регионален модел на развитие в здравеопазването

Народните представители от ПГ на БСП за България проф. Георги Михайлов, Валери Жаблянов, Тома Томов и председателят на БСП-Кърджали Милко Багдасаров се срещнаха с Изпълнителния директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали доц. д-р Тодор Черкезов. Изпълнителният директор изтъкна, че областните болници заемат важно място в структурата на болничната медицинска помощ – те са единствените лечебни заведения, които осъществяват истинска многопрофилност, комплексност на болничната услуга, поемат спешността и са достъпни за хората. Той каза, че населението на област Кърджали е 153 хил. души, като областта е на първо място по брой на неосигурени лица. Работата на лекарите е затруднена и от труднодостъпните населени места. 

По време на срещата бяха обсъдени проблемите на областните болници. Два основни са те – кадровият и финансовият. Доц. д-р Черкезов подчерта, че текущите средства не са достатъчни,  за да се отговори на очакванията на гражданите и да се предложат достойни възнаграждения на лекарите и сестрите. „Областните болници бихме подкрепили модел, при който да се влее  в системата допълнителен ресурс,  а не само да се преразпределя допълнителна здравна вноска“, каза още той.

Проф. Михайлов изтъкна, че кадровата политика спрямо младите специалисти е особено важна.  По думите му кадровата осигуреност не зависи само от финансовата обезпеченост, но и от възможността за интелектуално развитие. Той обясни, че във „Визия за България“ неслучайно е залегнала идеята за държавни стипендии за нужните специалности, което се  обвързва с последващата реализация. Михайлов каза, че БСП залага на регионалния подход във всички сфери,  и в здравеопазването, тъй като проблемите са различни  в различните области. Той подчерта, че левицата не вижда в предлаганите от управляващите промени в здравеопазването реално решаване на дълбоките проблеми: „Именно това е причината и да поискаме вот на недоверие."

Доц. д-р Черкезов заяви,  че предизвиканият дебат в обществото за състоянието на здравната система у нас, е от изключителна важност за всеки гражданин- и колкото повече граждани и институции се включат в него, толкова възможността за намиране на правилно решение на наболелите проблеми нараства.