Георги Гьоков: Отпускането на средства за хората с увреждания, без реформа на социалната система, не отговаря на исканията им

Окт 16, 2018 Новини БСП в медиите 0 681

16.10.2018

"Отпускането на средства за хората с увреждания, без реформа на социалната система, не отговаря на исканията им". Това заяви в пред БНТ народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков. Той подчерта, че Законът за хората с увреждания и Законът за социалните услуги е трябвало да бъдат приети до края на 2016г. според ратифицираната Конвенция за хората с увреждания, а вече е краят на 2018г.  "Не е проблем, че работодателите не приемат в цялост Законопроекта за хората с увреждания, а че самите хора, чиито проблеми трябва да уреди, не го приемат", коментира той. По думите му и в момента има задължение на работодателите да наемат хора с увреждания, само че в новия закон са предвидени санкции - 30% от минималната работна залата за всяка незапълнена квота.

Георги Гьоков обясни, че хората с увреждания се притесняват, че индивидуалната оценка на потребностите на всеки човек с увреждания, според която ще получава социалните услуги, не е в степента, в която те очакват. "Притесняват се, че ще им бъдат отнемани права  с този законопроект. Не случайно, майките на деца с увреждания, които протестират пред парламента вече пети месец, не харесват този закон", коментира социалистът. По думите му не е въпросът само да се отделят пари, защото, ако тези пари се разпределят несправедливо, няма да има ефект в една нереформирана социална система.

На въпрос за увеличаването на максималния осигурителен доход и падането на тавана на пенсиите, Гьоков коментира, че БСП отдавна настоява за  промените и е добре, че и управляващите са достигнали до тези идеи. По думите му обаче, те не са прилагани по правилния начин. "В Кодекса за социално осигуряване е записано, че от 01.01.2019г. трябва да отпадне таванът на новоотпуснатите пенсии, но това няма да се случи след последните договорки, а таванът ще бъде 1200лв", обясни той.

Георги Гьоков заяви, че максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен поне в размера на 10 пъти минималната работна заплата, след дебат в Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Управляващите трябва да обяснят и защо- след като са толкова социално ангажирани, не правят следващите крачки  - преизчисляване на всички пенсии, каквито са исканията на пенсионерските организации", попита Георги Гьоков.