Корнелия Нинова: Според лекарския съюз предлагаме кардинална промяна в здравеопазването, а не кърпене на дупки

Окт 15, 2018 Новини БСП 0 672

15.10.2018

"Според лекарския съюз предлагаме кардинала промяна в здравеопазването, а не кърпене на дупки." Това заяви пред медиите след среща с Управителния съвет на Българския лекарски съюз лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че срещата е била част от поредица разговори с различни съсловни организации за състоянието на здравеопазването у нас и възможните решения на проблемите в системата. "По някои от въпросите срещаме съгласие и разбиране. Срещата беше професионална и много полезна за нас", заяви Нинова. Според нея БСП е получила конкретни мнения и препоръки както по "Визия за България", така и оценка на сегашното състояние и проблемите, които стоят днес пред здравеопазването - финансирането на системата , кадрите в здравеопазването, начинът на ценообразуване на  клиничните пътеки, на лекарския труд, на лекарствата, достъпът до здравеопазване и регионалното разпределение в страната, диспропорциите  между големите градове и малките населени места, монополът на НЗОК и вариантите за демонополизация.

Корнелия Нинова подчерта, че постоянно се внушава на обществото, че алтернатива на настоящия модел няма. "Алтернатива има. Ние представихме своя проект- как да се случи тя и за нас е важно тази алтернатива да среща разбиране или критика и препоръки от съсловията, които биха били засегнати от нашето предложение", каза още тя.  Председателят на БСП коментира, че разговорът е на масата и за разлика от правеното досега, левицата не слага нещо заковано и не казва: "Това ще е", а  се консултира и иска позицията и препоръките на максимално много хора, така че предлаганата алтернатива да е подкрепена със силни аргументи от всички посоки. Тя подчерта, че трябва да се сложи край на изтърканото клише на ГЕРБ, че БСП критикува, но не предлага нищо. "БСП предлага алтернатива, включително и в здравния модел. Чухме от представител на БЛС, че това, което предлага БСП в сферата на здравеопазването, е кардинална промяна, а не кърпене на дупки  в системата, което не е правено от 15 години. Това за нас с силна оценка", каза още тя.

Корнелия Нинова заяви, че след като БЛС са казали своето мнение, то ще бъде включено в мотивите за вота на недоверие и днес, следобед, вотът на недоверие ще бъде внесен в НС.

 

Маджаров: Срещи като днешната ще доведат до изкристализиране на правилната реформа за българското здравеопазване

 

"Срещата с ръководството на БСП беше изключително полезна, от гледна точка на това, че се запознахме с визията на БСП за бъдещи промени в здравеопазването.  Имахме възможността да споделим нашите виждания за мястото на лекарите и специалистите по здравни грижи в България". Това каза председателят на УС на Български лекарски съюз Иван Маджаров. Той изрази удовлетвореността си от това, че темата здравеопазване намери място в българското общество през последните месеци. Маджаров коментира, че кадровият проблем е изключително голям и никоя реформа не може да се случи без решаването му. "Надявам се, че от срещи като днешната, ще изкристализира правилната реформа за българското здравеопазване", заключи той.