Проф. Румен Гечев пред гражданите от „Младост“: Искаме на основата на евтино електричество да възродим българската индустрия

Окт 12, 2018 Новини Избори 0 880

12.10.2018 г.

„Искаме на основата на евтино електричество да възродим българската индустрия“. Това заяви проф. Румен Гечев пред граждани от столичния квартал „Младост“ по време на представянето на „Визия за България“. Заедно с него бяха  народните представители Таско Ерменков и Петър Витанов. Към тях имаше много въпроси и предложения от страна на активните гражданите. "Във “Визия за България” предлагаме нещо, което е изключително важно и аз с удоволствие го обяснявам - това е създаването на взаимно свързани вериги от фирми или така наречените клъстери, където да се реализира тази идея", коментира проф. Гечев. Към професора бяха отправени и редица  въпроси, свързани с изграждането на АЕЦ “Белене”. Той поясни, че токът е най-евтин от атомната енергия и това би било предпоставка за възраждане на българската индустрия. Гечев дискутира и въпросите, свързани с химическата индустрия. „Води се спор каква щеше да бъде ползата на България от Южен поток. Според експерти ставало дума България да печели около 400 милиона евро годишно от транзита на природен газ. Безсмислен е спорът дали са 400 милиона, дали са 300 милиона, или 460 милиона. Важното за българската икономика беше, че щеше да има сигурни доставки на природен газ, който е основна суровина на химическата индустрия", каза Гечев.
„За лекарствата ние предлагаме и няколко пъти внасяме в парламента предложение за диференциран ДДС", коментира проф. Гечев и припомни, че в други страни от Европа, като Швеция, няма ДДС за лекарствата, които се доставят на държавните и общинските болници. "Защо в Швеция може, а тук не може?", попита проф. Румен Гечев. Той коментира, че когато става въпрос за здравеопазване,  не може да се продължава с модела- болниците да бъдат търговски дружества.
 
Таско Ерменков: България трябва да защити позицията си на страна-производител на ядрена енергия

"Ако искаме да имаме добра енергетика, трябва да защитим позицията си на страна-производител на ядрена енергия, което е свързано с изграждането на нови мощности". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков по време на представянето на „Визия за България“ пред граждани в столичния район „Младост“. Той коментира, че друг приоритет в енергийната политика на страната трябва да бъде проучването и добива на газ, но не шистов, а по конвенционален начин.  "Държавата ни може да стане по-малко енергийно зависима, ако имаме солидно собствено производство на електроенергия и гарантирани доставки на газ- било от собствено производство, било чрез дългосрочни договори или чрез Южен поток, който вече е Турски поток", отбеляза Ерменков. Той добави, че политиката за намаляването на енергопотреблението в бита и индустрията трябва да бъде приоритет. "Нещо, което е изключително важно в областта на енергетиката и което е засегнато във "Визия за България", е отношението към така наречените енергийно уязвими хора", подчерта Ерменков. Той обясни, че провежданата в момента политика е за либерализиране на пазара на електроенергия, тоест плаща се толкова, колкото струва, без дотации, но не се говори за това, че има най-различни хора и потребление.

Петър Витанов: България е единствената държава, която няма национална доктрина
„България е единствената държава, която няма национална доктрина“, каза народният представител Петър Витанов пред гражданите в „Младост“ по време на представянето на „Визия за България“. Той коментира, че след многобройните срещи, които се правят в страната по повод на Визията, хората, които идват на тях,  биват заплашвани, преследвани, гонени от ГЕРБ. "Вярвам, че всяка промяна започва с възможността да мислим свободно, да говорим свободно и да действаме свободно. Затова се радвам, че въпреки притесненията, на срещите идват много хора", подчерта Витанов. "Големият проблем е, че България е единствената страна, която няма национална доктрина. Няма изведени приоритети, които да са над обхвата на един управленски мандат, така че без значение дали управляват леви или десни, те да бъдат спазвани", каза народният представител. Той коментира, че целта на „Визия за България“ е да направи хората съпричастни във формирането на политики.