Корнелия Нинова: И застрахователите не приемат здравната реформа на ГЕРБ. Изненадващо ни подкрепиха за по-сериозна роля на държавата в сектора.

Окт 12, 2018 Новини БСП 0 618

12.10.2018

"Търсим реалистичен и работещ вариант за системата на здравеопазването, затова и се срещнахме със застрахователите". Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след среща с Асоциацията на Българските застрахователи. Тя добави, че предложената идея от министър Ананиев касае и тях . Левицата иска да чуе и тяхното мнение. "Застрахователите оценяват сегашната система като неработеща и нуждаеща се от спешни промени. Това, което предлага правителството за тях, е невъзможно за изпълнение и е неприемливо", каза още лидерът на левицата. Тя каза още, че  застрахователите са поставили десетки въпроси . "Представителите на Асоциацията изненадващо ни подкрепиха за по-сериозна роля на държавата в сектора. Казаха, че е невъзможно с тази предвидена  задължителна здравна застраховка, в размер на 12 лв, да покрият рисковете, което се очаква от тях и че те не подкрепят такова предложение", обясни Нинова. Тя добави, че на срещата са обсъдени  предложенията на БСП за здравеопазването във "Визия за България" и двете страни имат съвпадение по някои от тях. Нинова заяви, че е учудена от факта, че правителството тръгва да прави реформа в здравния сектор, без изобщо да я обсъди с организациите, които тя ще засегне. "Не можеш да направиш такава драстична крачка и да не поканиш тези организации. "- коментира Нинова.
 
Крум Зарков: Дори според застрахователите в здравеопазването не може всичко да е на пазарен принцип
 
"Застрахователите, като всички българи, споделят оценката на сегашната система като абсолютно неадекватна". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Той подчерта, че левицата и представителите на Асоциацията на българските застрахователи са изразили еднакво разбиране по няколко въпроса. "Крайно време е истински да се остойностят медицинските дейности и да се знае- кое колко струва в здравеопазването, да се изгради стриктен механизъм за контрол. Застрахователите ни обясниха, че от своята практика констатират неадекватността на контрола, който се оказва в тази система. Крайно време е да се осигури и публичността, което ще стане най-лесно с въвеждането на електронно досие", поясни социалистът.
Крум Зарков подчерта, че застрахователите са обърнали внимание, че трябва да се овластят гражданите да търсят правата си, когато констатират, че с помощта на тяхната самоличност са се извършили най-различни медицински дейности, от които те не са се възползвали. "В момента те нямат никакъв път да реагират в подобни ситуации и това трябва да се промени", коментира той.
Крум Зарков подчерта, че всички тези неща са разписани във "Визия за България" и ще бъдат изказани и по време на вота на недоверие. "Застрахователите, които са пазарно настроени, споделиха, че според тях в областта на здравеопазването не е възможно всичко да бъде оставено на пазарен принцип и че с публичните средства трябва да се борави по коренно различен начин. Този пазар е асиметричен - от едната страна стои пациент, а от другата страна- големи интереси и държавата трябва да има основна роля е неговото регулиране и контрол", заключи Крум Зарков.