Кристиан Вигенин в Берлин: Искаме единен ЕС, в който България е в сърцевината, а не в периферията

12.10.2018г.

"Искаме единен ЕС, в който България е в сърцевината, а не в периферията". Това заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" и председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондов Кристиан Вигенин по време на срещата с представители на Комисията по въпросите на Европейския съюз на Германския Бундестаг. Тя се състоя по време на посещение на делегация на ръководената от Вигенин комисия в Берлин, по покана на домакините. Той подчерта, че по време на срещата от българска страна са били поставени трите ключови за България приоритети - отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка, въведен при присъединяването на страната към Европейския съюз, присъединяване към Шенгенското пространство и към Еврозоната. "България държи на единен ЕС, който не се развива на различни скорости. Българите искат страната ни да бъде в сърцевината, а не в периферията. Затова разчитаме по тези три въпроса да получаваме обективна оценка, без допълнителни критерии и без създаване на допълнителни пречки.", обърна се Кристиан Вигенин към германските си колеги. Председателят на Комисията по въпросите на ЕС в Германския Бундестаг Гунтер Крихбаум обърна внимание на факта, че техническите критерии за присъединяване към Шенгенското споразумение са изпълнени, но напредъкът в борбата с организираната престъпност и корупцията е важен, за да не се компрометира общото пространство без граници. Той припомни също, че в момента тече ревизия на Дъблинския регламент и без финализирането на работата по него, самото Шенгенско пространство не може да функционира адекватно.

В разговорите бяха засегнати редица актуални теми като- новата многогодишна финансова рамка и ориентировъчният график за нейното приемане, бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС, Брекзит, задействаните процедури срещу Унгария и Полша. Беше отделено специално внимание на развитието на ситуацията в Западните Балкани. На въпрос от домакините за проведения референдум в Република Македония и перспективите да се реализират необходимите конституционни промени, Кристиан Вигенин отговори, че макар референдумът да е бил неуспешен, над 90% от участвалите в него са подкрепили промяната на името и даже при значително по-висока активност, гласовете "за" биха преобладавали. Той направи прогноза, че ако в парламента не се събере необходимото мнозинство, ще трябва да се произведат нови парламентарни избори, които биха били катастрофални за ВМРО-ДПМНЕ. 

В края на разговора Кристиан Вигенин сподели пред германските си колеги, че се обмислят идеи за разширяване на правомощията на ръководената от него комисия и на българския парламент като цяло по отношение на контрола над изпълнителната власт при участието в процеса на взимане на решения в ЕС. Той подчерта, че германската практика в това отношение е впечатляваща. Гунтер Крихбаум пое ангажимент да изпрати експерти от поверената му комисия, които да съдействат за формулирането на работещи предложения.

По-късно ръководената от Вигенин делегация се срещна с Групата за приятелство с България, председателствана от Уве Шулц. В срещата взеха участие представители на всички парламентарно представени сили в Германия. По време на разговорите бяха подчертани добрите отношения с Германия като стратегически партньор на България, доверен съюзник и дългогодишен приятел. Беше изразено задоволство от поддържането на конструктивно сътрудничество между парламентите на двете страни. Българската делегация изрази очакване Групата за приятелство да посети България в най-скоро време.