Разград към БСП: Демографията трябва да бъде на първо място във „Визия за България“

Окт 12, 2018 Новини Избори 0 1475

Жителите на града дадоха десетки предложения за развитие на документа

„Имаме болница, но нямаме лекари, защото всички искат да работят в големите лечебни заведения, където имат развитие, а тук няма. Затова предложенията във „Визия за България“, които обръщат здравната система към пациента и по-малките и отдалечени от столицата градове, са важни за нас“. Това казаха жители на Разград на среща с народните представители проф. Анелия Клисарова, Ирена Анастасова, Денчо Бояджиев и проф. Светла Бъчварова. Стотици въпроси и предложения по Визията дадоха жителите на града, като много от тях бяха свързани със демографската катастрофа в страната и региона, проблемите с транспорта, намирането на работа. Разградчани поискаха частта, свързана с демографията да бъде на първо място във „Визия за България“ и отделен раздел, свързан с развитието на младите хора. Директор на малко училище посочи, че е нужна нова наредба за маломерните паралелки, за да не се закриват училищата в малките и отдалечени населени места. Учители, в препълнената с жители на града зала, поискаха в програмите, освен патриотичното възпитание на учениците, да се застъпи и екологията. Хората добавиха, че Разград може да има ЖП линия и транспортът да бъде частично подобрен, ако това бъде включено в Дунавската стратегия.
„Трябва да обърнем системата на здравеопазването и тя да обслужва пациента. Сега нито пациентите, нито лекарите са в нейния център, там са парите“. Това каза проф. Анелия Клисарова по време на срещата. Тя добави, че е нужно да се даде качествено здравеопазване на хората- от големия град до малкото населено място. Проф. Клисарова каза още, че намаляването на ДДС за лекарствата ще повиши достъпността на здравеопазването. 

Секретарят на ПГ на „БСП за България Ирена Анастасова обясни, че левицата иска нов модел на управление на образованието, което да стъпи на пълен обхват на децата и качество във всички образователни институции. Тя добави, че БСП залага и на регионални програми за развитие на образованието според развитието на икономиката в съответния регион и изграждане на национална карта, която да свързва образование и икономика. „Ще продължим да се борим и за отмяна на финансиране на частните училища. Държавата не е направила всичко за държавните и общинските училища, за да дава на частните, които събират огромни такси“, отбеляза Ирена Анастасова. Народният представител проф. Светла Бъчварова разясни Визията в частта, свързана с повишаване на доходите и пенсионирането. „България има нужда от нова посока, от нова перспектива, защото се задълбочават неравенствата, увеличава се броят на хората, които живеят в крайна бедност“, заяви тя. 

Народният представител Денчо Бояджиев представи предложенията на БСП за развитието на икономиката, като добави, че създаването на работещо електронното правителство ще помогне за развитието й. „Не бъде ли въведено електронното правителство, за което вече се дадоха много пари, всички останали разговори за развитие на икономиката, подобряване на работата на държавната и местните администрации, ще са излишни“, коментира той. Денчо Бояджиев обясни, че инвестициите в регионите са много важна част от Визията и добави, че в нея се предвижда създаването на „Фонд за сближаване на регионите“, който ще помогне за осъществяването на много важни проекти. 

Преди срещата в Разград, народните представители Ирена Анастасова, Денчо Бояджиев, Кольо Милев, Димитър Стоянов, Славчо Велков и Иван Ченчев се срещнаха с жители на с. Благоево. Жителите на селото поставиха въпроси, свързани с развитието на селското стопанство и невъзможността за изкупуване на продукцията на малките земеделски производители, както и за необходимостта от преизчисляване на пенсиите.