Жителите на Кубрат: Как е възможно, в демократична държава, и директорските назначения да бъдат политизирани?

Окт 12, 2018 Новини Избори 0 1685

12.10.2018г.

 „Как е възможно, в демократична държава, и директорските назначения в училищата да бъдат политизирани?“, попитаха гражданите на Кубрат народните представители от ПГ на „БСП за България“ на среща за  „Визия за България“. Те обясниха, че чрез мними конкурси се назначават директори, като над 80% от тях са активни членове на ГЕРБ. На срещата, на която над 70% от присъстващите бяха от учителското съсловие, се повдигнаха и други въпроси в сферата на образованието като- проблемът с делегираните бюджети, моделът на „ бързата писта“ за учители, наложен от ГЕРБ, който занижава качеството на образованието и липсата на ценности в образователната система. „Това е изключително голям проблем. Ние считаме, че изучаването на българските традиции е начин за възпитаване на ценностна система“, коментира народният представител Веска Ненчева. „Визия за България е дебат за бъдещето на България. Затова сме тук“, подчерта народният представител Филип Попов. Той коментира, че проблеми има във всяка една сфера в държавата, не само в образованието. По повод на въпрос, свързан с оценката на 9 годишното управление на правителството, народният представител Стоян Мирчев, отбеляза: „ГЕРБ пеят своята лебедова песен. Въпросът е какво правим след тях“. В срещата взе участие и народният представител Иван Иванов. Присъстващите предложиха целите, заложени в документа „Визия за България“, да бъдат разделени на  краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Те настояха да се обърне и специално внимание на необходимостта от промяна на системата за финансиране на горските стопанства.

"Визия за България е една чудесна основа, която трябва да бъде допълнена. Ние предлагаме да се обърне повече внимание на българското село, което сякаш всички са забравили". С тези думи се обърнаха хората от село Кара Михал към народните представители от ПГ на "БСП за България" Валентина Найденова, Иван Иванов и Радослав Стойчев. „Спецификата на нашия регион, Разград, е че 50% от населението живее в селата. Нека тя бъде отчетена, когато допълвате стратегията за развитие на отделните области и региони във Визията", коментира кметският наместник на село Кара Михал. "Държавата не е активна в малките населени места и те се обезлюдяват“, каза Иван Иванов.Той коментира, че в региони, като този, където земеделието е основен приоритет, във Визията се предлага  ограничаване на субсидиите на големите производители и акцент върху фермерските пазари. Местните хора посочиха различни проблеми- от трудностите на дребните производители в търсенето на пазари, на които могат да реализират своите зеленчуц-, до  липсата на здравен работник, когото могат да потърсят при нужда. "Не може ли да ни бъде осигурена медицинска сестра, която да има гъвкаво работно време и работно място?" попитаха хората от с. Кара Михал. "План- приемът за медицински сестри е намален спрямо предходната година. Явно тази специалност не е приоритетна за управляващите. Съотношението лекар към медицинска сестра в България е 1:0.25, за разлика от Европа, където това съотношение е 1:2.5", коментира народният представител Валентина Найденова.

Жителите на град Цар Калоян се обърнаха към народните представители от ПГ на „БСП за България“ за „Визия за България“ с думите: „Няма работа и хората си тръгват“. Те изложиха пред народните представители проблемите, свързани с липсата на перспектива, поради което се задълбочава и демографската криза. „Точно защото разбираме добре проблема с демографската криза и знаем, че една от причините за нея е липсата на перспектива, сме заложили в проекта „Визия за България“ държавните предприятия да се управляват професионално, мениджърски, с конкурсно начало и заплащане, което зависи от печалбите им“, обясни народният представител Димитър Данчев. Той поясни, че Визията залага на стратегия, която цели спиране на разграбването на националните богатства и припомни най- пресния пример за такова разграбване- опитът за отдаване на концесия на Летище София. „Отказът на ГЕРБ от печелившите държавни предприятия и опитите им за скрита приватизация е еманация на водената от тях икономическа политика“, категоричен бе Данчев. „Дългосрочната демографска криза се превръща в сериозен фактор за стабилността на социалните системи, които включват пазара на труда, пенсионна система, здравна система, система за социално подпомагане- затова ние ги извеждаме като основен приоритет във „Визия за България“, допълни народният представител Виолета Желева. Жителите на град Цар Калоян поставиха и въпроси, свързани с трудностите в животновъдството. „Във Визията акцент се поставя на малките производства, свързани с характерните особености на регионите“, отбеляза народният представител Даниел Йорданов.

 „Визия за България“ е нещо добро за държавата“, казаха гражданите на Исперих на народните представители от ПГ на „БСП за България“ на среща по повод общественото обсъждане на проекта в града. Гражданите споделиха, че малките общини са пренебрегвани от държавата, която допуска публичните средства да не бъдат разпределяни правилно. "Визията е документ, който предвижда дългосрочен хоризонт на развитие на държавата, а това развитие не би било възможно, ако не се вземе под внимание спецификата на всеки един регион и община в България. Затова сме тук“, коментира народният представител Николай Цонков. Друг акцент от срещата бе лошата инфраструктура, която гражданите коментираха с народните представители. „Национален фонд за развитие на изостаналите райони- това е едно от решенията, които можем да предложим с проекта „Визия за България“, подчерта народният представител Дора Янкова. Тя коментира ролята на държавата и необходимостта от справедливо разпределение на публичния ресурс.