Филип Попов: Бойко Борисов заяви, че няма да прави политика за чичо от Койнаре- затова няма бюджет за малките общини

Окт 11, 2018 Новини Избори 0 1536

11.10.2018 г.

На среща с хора от Ситово за „Визия за България“ бе поставен въпросът за липсата на бюджет за малките общини, с който кметовете да разполагат. „Бойко Борисов заяви, че няма да прави политика за чичо от Койнаре- затова  малките общини нямат бюджети и са потърпевши“. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. На въпрос за лошото качество на здравеопазването- той коментира, че проблемите в този сектор са много и във Визията се предлагат решения, които подлежат на обсъждане. „Това правителство предлага вместо реформи в здравеопазването, само дoпълнителни финансови тежести за българския гражданин“, подчерта Попов. Той припомни, че един от основните акценти в сектор Здравеопазване във Визията е необходимостта здравните заведения да престанат да бъдат търговски дружества. На срещата присъства и народният представител Красимир Янков, който коментира важността на  националнaта сигурност, която би следвало да бъде приоритет за управляващити, но не е.

Жителите на град Главиница споделиха своите предложения за допълнение на проекта „Визия за България“ на среща с народния представител Валентин Ламбев от ПГ на „БСП за България“. Те отправиха апел да бъдат отменени делегираните бюджети в образованието, както и учебниците да бъдат адаптирани към нуждите на децата. „Ние съзнаваме всички тези проблеми в образованието, затова във Визията сме заложили промени, които считаме за необходими- една от които е един учебник по предмет“, коментира Ламбев. На въпрос от присъстващите за актуализацията на отпуснатите пенсии от предходни години, народният представител отговори, че от БСП искат всички пенсии да бъдат актуализирани с актуалния средногодишен доход. Жителите на град Главиница изразиха недоволството си от „калинките във властта“- некомпетентни хора, които са на важни позиции, но на които им липсват познания и опит, за да вземат адекватни решения. „Помните ли „Приказка за стълбата“ на Смирненски- колкото по- нагоре се изкачват тези хора, толкова по- глухи стават за проблемите на хората“, каза присъстващ на срещата. Народният представител коментира, че това е често срещан проблем в малките населени места и единственият начин за решаването му са ясни критерии, на които да отговарят всички държавни и общински служители, а те са- компетентност, познания, квалификация. „Не трябва да се допуска назначаването на кадри по политически признак“, заключи Валентин Ламбев.

„В работата ни бумащината става все повече и тя измества същинската- работата с деца“, казаха учители на среща за „Визия за България“ с народните представители Ирена Анастасова и Нона Йотова в Тутракан. На срещата, на която присъстваха над 50 учители, бяха обсъдени проблемите с атестирането на учителите и изкривяването на системата на образованието поради делегираните бюджети. Напревени бяха и предложения от присъстващите за целодневна организация на учебния процес, осигуряване на безплатни учебници за учениците от 8, 9 и 10 клас, както и целево подпомагане на професионалните паралелки за втория гимназиален етап. „Основно нещо, което фигурира в графа Образование във Визията е- публичните средства да бъдат само за държавните и общински училища“, каза Анастасова. Тя припомни, че във „Визия за България“ се предвижда и осигуряване на съвременни материални условия във всички училища на страната, както и улесняване на достъпа до образование на децатa от бедни семейства чрез поемане на средствата за облекло, обувки, учебници и храна. Нона Йотова дискутира с учителите болезнената за всички българи подмяна на историята и културата, която може да се развива и подпомага със средства от национални фондове, които се предлагат във Визията.

„Много често се спекулира, че няма алтернатива на това управление. Най- нагледният пример е здравеопазването, където ясно се вижда какво предлага ГЕРБ. Те искат промяна на солидарния здравноосигурителен модел в застрахователен." Това каза народният представител Жельо Бойчев на среща с гражданите от Тутракан за „Визия за България“. Той коментира, че предложенията по отношение на здравеопазването във Визията са изцяло концентрирани срещу комерсиализирането му. Гражданите отправиха апел за помощ към народните представители, защото общинската болница в града има задължения в размер на 7 млн. и е изправена пред риска да спре да функционира, което означава, че цялата община остава без здравно обслужване. „Всичко това, което коментираме с вас, доказва каква е здравната система в България. За 7 години и 9 месеца ГЕРБ смениха 8 министъра на здравеопазването и 8 управители на НЗОК“, коментира народният представител Славчо Велков.