Жители на общините Кайнарджа, Дулово, Алфатар и с. Професор Иширково дадоха своите предложения по „Визия за България“

Окт 11, 2018 Новини Избори 0 2240

11.10.2018 г.

По време на срещата със зам.-председателя на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев и народните представители Димитър Стоянов и ген. Кольо Милев жителите на община Дулово поискаха финансирането на частните болници и училища от държавния бюджет да бъде спряно. Те обясниха, че общинската болница, която е единственото място, където те могат да получат здравни услуги, е в изключително тежко финансово състояние и постоянно е заплашена от фалит. „За какво развитие на общината можем да говорим, докато демографската криза при нас не само се усеща, но и може да се види в пълната й сила. Подкрепяме реализирането на „Визия за България“, защото е време за реална промяна“, заявиха жители на Дулово. Те се обявиха против предложението на управляващите за създаването на Дунавски регион, защото по думите им това само ще затрудни развитието на района. На срещата народният представител Кольо Милев и Димитър Стоянов представиха Визията в частта, свързана с отбраната и сигурността. Народният представител Антон Кутев  обясни, че „Визия за България“ предлага повече държава в икономиката. Това означава, че ЕРП и АЕЦ трябва да са държавна собственост, летище „София“ не бива да се дава на концесия, нужна е работеща полиция и съдебна система, обърната към гражданите.

„Политики, които да върнат младите хора в България и малките населени места“. Това поискаха да залегне на едно от първите места във „Визия за България“ жителите на общ. Кайнарджа обл. Силистра на среща със зам.- председателя на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов и депутатите Георги Гьоков и Донка Симеонова. Те заявиха, че младите хора напускат родните си места заради липсата на работни места и това трябва да бъде спряно. Липсата на транспорт между 15-те населени места на общината също бе сред поставените проблеми. Жителите на Кайнарджа подкрепиха предложенията на Визията в социалната политика. Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов обясни, че изостаналите в икономически план райони не могат да задържат младите хора и така населените места изчезват. „Затова държавата трябва да инвестира в икономиката на тези места, за да може те да бъдат спасени“, категоричен бе Проданов. Народният представител Георги Гьоков коментира, че България има нужда от нова перспектива, защото ако  достиженията, които ще има страната ни не се обърнат към хората и техните проблеми, българинът няма да започне да живее по-добре. „С Визията искаме да запазим училищата в малките населени места затова предлагаме регионални програми за развитие на образованието“, заяви народният представител Донка Симеонова. Тя добави, че левицата иска да върне уважението и достойнството на българския учител, а държавата да се обърне с грижа към учителите пенсионери.

„Земеделските кооперации са поставени в неконкурентоспособност спрямо големите земеделски стопани, затова е нужна национална програма за земеделските кооперации“, това казаха жители и земеделски стопани от с. Професор Иширково, общ. Силистра на среща с народните представители от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова  и Стефан Бурджев. Те добавиха, че държавата оказва натиск върху кооперациите, които са един от малкото източници на доходи за хората от селата в областта. Жителите на селото добавиха, че се харчат милиарди за саниране в големите градове, докато селата не могат да се възползват от никакви средства за инфраструктура. Те заявиха, че подкрепят предложения от БСП във „Визия да България“ Фонд за развитие на регионите. „България няма ясна стратегия и експертиза за градивни решения в селското стопанство“. Това каза проф. Светла Бъчварова.  Тя добави, че заради това във „Визия за България“ за малките и средни земеделски стопани са предвидени финансиране на изграждането на мрежа от фермерски пазари и усъвършенстване на БДС, с приоритет българското производство. Бъчварова допълни, че във Визията са предвидени и нулеви ставки на ДДС за храни, изработени само от естествени суровини, без следи от консерванти, заместители и подобрители. Народният представител Стефан Бурджев заяви, че държавата отсъства от селата и малките населени места. „ГЕРБ провеждат политика за унищожаване на българското село. Страната ни не отстоява своите интереси в областта на сектори като- животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство“, каза още Бурджев. Той допълни, че за област като Силистра е важно и напояването на земеделските земи и затова развитието и възстановяването на мрежата на „Напоителни системи“ трябва да е един от приоритетите за региона.  

Развитието на общините и създаване на нови работни места, достъпна и ефективна образователна система и поправянето на сбърканото съдържание на учебниците, както и връщането на учениците в училище. Тези приоритети откроиха жителите на общ. Алфатар на среща с народните представители Дора Янкова и Николай Цонков. „Искаме Конституцията на страната ни да се спазва, а в нея е записано, че България е социална държава. С „Визия за България“ искаме да върнем справедливостта и сигурността на хората. Държавата трябва да си бъде на мястото и да изпълнява своята роля и целенасочено да развива регионите“, това каза народният представител Дора Янкова. Колегата й Николай Цонков обясни, че  ключовите въпроси, поставени във Визията, са няколко. „На първо място са икономиката  и доходите, защото това е начинът да се справим с другия важен въпрос- демографската  катастрофа“, каза той. Цонков коментира, че третият стълб е качественото образование. "Трябва да  променим системата, да въведем един учебник по предмет, както и подпомагане на бедните семейства, като държавата поеме разходите им за обучение на децата. Искаме патриотично образование на всички ученици до завършване на средно образование“, обясни народният представител. Николай Цонков добави, че четвъртият важен въпрос е развитието и достъпността на здравеопазването. „То не е стока и не трябва да се търгува с него“, категоричен бе народният представител.