Кирил Добрев: БСП е единствената опозиция. Сега доказваме, че сме и единствената алтернатива

Окт 11, 2018 Новини Избори 0 4062

11.10.2018 г.

„На всички е ясно, че БСП е единствената най-голяма опозиция на управляващите. Време е да покажем, че сме и единствената алтернатива. За това ще ни помогне проектът “Визия за България”. Това е документ, който ние пишем заедно с всички български граждани. Всеки може да участва в неговото писане чрез своите предложения“. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на среща с граждани в Благоевград за Визията.  Той подчерта, че  документът е продължение на всичко онова, което левицата е писала и като управленски програми, и на алтернативния бюджет, който е изготвила миналата година. „Визията здраво стъпва на конгресни решения и документи, които сме приемали през годините. След като премине през цялото обществено обсъждане, след като бъде дискутирана във всички организации по места, ще бъде изготвен окончателен вариант на документа, който да бъде гласуван и на заседание на НС. След това ние ще имаме самочувствието, че зад тази програма не стоят няколко човека, а стои голяма част от българското общество“, каза още той.

„Нещата в Благоевград вървят зле- закриват се културни институции има недостиг на места в детските ясли и градини“. Това заяви бившият кмет и член на НС на БСП Костадин Паскалев. Той коментира, че инфраструктурата е сериозен проблем, за който не се работи системно и големите обещания не се изпълняват. Доходите, както и заетостта, са на много ниско ниво.

По време на срещата гражданите подчертаха, че майчинството трябва да бъде обвързано към минималната работна заплата. Те попитаха-  защо майките, отглеждащи близнаци, не получават по- голямо парично възнаграждение. „Искаме Визия за Благоевград - младите хора завършват по две магистратури, а всички са сервитьори, закри се цигарената фабрика, в частния сектор работят хора без трудови договори. Трябва да се вземат мерки“, заявиха гражданите. В дискусията взеха участие  народните представители Тома Томов, Петър Витанов, Богдан Боцев и Николай Бошкилов.

 Николай Иванов: Визията показва, че е възможна национална политика за изоставащите региони

 „Визия за България“ е подадена ръка за диалог с всички български граждани. Този стратегически проект е надежда за Северозападния регион- че е възможна национална политика за изоставащите региони и за хората, които са останали да живеят в тях“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Иванов по време на представянето на Визията на среща с Движението на ветераните във Враца. Той заяви, че левицата ще предложи в окончателния вариант на Визията още приоритетни за регионите мерки, включително и засилване ролята на българските общини чрез реална децентрализация, не само на отговорности, но и на финансови ресурси. По думите му е време е за нов Закон за местното самоуправление и местната администрация и БСП е партията, която ще стартира този процес.

Народният представител от региона Иван Генов подчерта, че амбицията на БСП е „Визия за България да срещне такава подкрепа от обществото, че в бъдеще да се превърне в управленска програма. „Тежките демографски проблеми на Северозапада трябва да бъдат основен приоритет в регионалната политика, защото обезлюдяването е огромен риск за региона“, категоричен бе той. По думите му Визията е проект на стратегически документ, който трябва, с помощта на безценния опит и на Движението на ветераните социалисти, да се популяризира и да достигне до всички български граждани.

Събралите се на срещата поставиха въпроси за повече конкретика за финансовите ресурси, с които ще се реализира Визията. Те подкрепиха идеята на БСП да бъдат изработени регионални и общински визии. Областния председател на движението Кръстьо Трендафилов представи своя книга, която прави детайлен анализ на разрушаването на икономиката на Северозапада в годините на прехода.