След 1300 години хан Тервел „стъпи“ в Брюксел

Момчил Неков представи склуптура на хан Тервел в Брюксел, която ще бъде поставена в българското училище. По този начин Неков изпълни и свое предизборно обещание

В годината, в която отбелязваме 1300 години от победата на хан Тервел над арабската армия, на официална церемония в Европейския парламент, евродепутатът от БСП/ПЕС Момчил Неков представи скулптура на хан Тервел, която подарява на българското училище в Брюксел, и която ще бъде поставена там.

„Направата на подобна скулптура беше мое предизборно обещание, като символ на това- как трябва да възпитаваме децата си, как трябва да пазим културата си, защото историята и културата са тези, които ни съхраняват като нация. Почитането на паметта на великите българи е наша грижа като общество. В това, че го подарявам на българското училище също има символика - децата на България, които са в чужбина, трябва да не забравят откъде са техните корени. Аз днес се чувствам горд и развълнуван“, това каза Момчил Неков по време на представянето.

Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и лично г-н Михаил Тачев, неин главен секретар, подкрепиха инициативата на евродепутата, а на събитието г-н Тачев го поздрави и добави: „Когато г-н Неков дойде при мен, аз видях един млад човек, който се гордее, и който иска да запали и другите. Истински се радвам, че днес съм свидетел на тази негова идея да пренесе в Брюксел частица от тази гордост, която изпитва.“

На представянето на склуптуата на хан Тервел в ЕП присъстваха и други изтъкнати гости - Нейно Превъзходителство извънреденият и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург - Мая Добрева, създателят на пластиката, скулпторът Борис Борисов, проф. Иван Илчев - историк, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в два последователни мандата в периода 2007 – 2015 г. и член-кореспондент на Българската академия на науките от 2012 г. Всички те изразиха своите благодарности.

„Изключително съм горда, че успяваме да поддържаме интереса към България, за децата е важно да имат връзка с родината си и този паметник на хан Тервел ще им помогне да научат повече за историята си. Трябва да отдадем заслуженото на хан Тервел. Благодаря на г-н Неков за инициативата и за подаръка за българското училище в Брюксел“, заяви Нейно Превъзходителство извънреденият и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург - Мая Добрева.

Скулпторът Борис Борисов представи творбата си с думите: „Пластиката демонстрира силата на оръжието и духа на Тервел, пресъздал съм хан Тервел като триумфатор, като човек, който побеждава и това е много нужно днес за нас, българите, за да усетим силата си като народ“.

Директорът на българското училище в Брюксел, г-жа Валентина Найденова, също беше сред специалните гости и от името на цялото училище благодари на Момчил Неков за подаръка, като добави: „Вие направихте от невъзможното - възможно. Не само ни предложихте да ни подарите този символ, но и дадохте възможност да изберем каква да бъде скулптурата, какво ще е интересно за децата. Вие бяхте и първият евродепутат, който се свърза с българското училище в Брюксел още през 2014 г. и до днес ни помагате. Благодаря, че паметникът на хан Тервел ще е стои в българското училище в Брюксел.“.

Проф. Иван Илчев направи паралел със съвременна Европа: „Не знам дали сте замисляли, но рядко в нашата история се е случвало след един кадърен владетел, да дойде друг кадърен владетел. Точно това се е случило в началото на VIII век, двама владетели, които управляват един след друг и полагат основите на България, такава каквато я знаем. Могат да се направят много паралели между времето на хан Тервел и нашето време. И тогава, и сега Европа е заобиколена от Изток и от Запад, и от Юг от агресивни народи, които с въжделение гледат богатствата й. И тогава, и сега европейското общество е дълбоко разделено, тогава различията са верски, вътре в самата християнска църква и допринасят за успешното настъпление на арабите, сега споровете са за пътя, по който трябва да поеме Европа. И тогава, и сега по-важно изглежда това, което се случва на Запад, а не на Изток, затова в българските учебници по история ние пишем за победата при Поатие, която спира арабското настъпление във Франция, но в нито един учебник, на нито една западноевропейска държава няма да видите урок, в който се говори за победата на хан Тервел.“

На събитието по покана на Неков, освен официалните участници, присъстваха и гости от България, те имаха възможността да изслушат и породилия се интересен дебат за проблемите и възможностите пред културата.

„Трябва да осъзнаем каква история имаме, а не само да  повтаряме клишета.“- каза още Момчил Неков.