Крум Зарков: Народният представител не е гумен печат на предварително взети решения

5.10.2018

„Всеки български авторитет бива използван от това управляващото мнозинство  за техните политически игри, за да го разнасят от една страна на друга. Резултатът от това е, че в България не останаха авторитети, които да не са сринати и от това губи държавността“. Това заяви в пленарна зала зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на обсъждането за избор на конституционен съдия от квотата на НС.  Той обясни, че е имало дебат и изслушване в правната комисия, както е записано в правилата. „Там обаче никъде не е записано, че трябва преди това да се ходи по групи и да се търси предварителна подкрепа. За да е публичен дебатът и за да е ясен,  да е очевидно- защо се подкрепя или не една кандидатура, това се случва в ресорната комисия, както е записано в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание“, коментира той.  По думите му съдия Влахов има професионалните качества да заеме поста и е имал право на състезателна процедура. Според Зарков обаче тя е била обезсмислена, когато предложението за кандидатурата му е подписано от всички парламентарни групи в дясната страна на залата и е било публично подкрепено от ДПС. „Ние ще се въздържим, защото говорим за спазване на Конституцията, а тя повелява, че всеки народен представител има право на своето мнение, становище и лично убеждение, а не е просто гумен печат, който да легитимира предварително взети решения“, заяви Зарков. 
Народният представител от ПГ на БСП Иван Иванов заяви, че по начина, по който се провежда дебатът, се поставя под съмнение оттук нататък начинът на работа и безпристрастността на орган като Конституционния съд, на който всеки трябва да има доверие. „Опорочаването на дебата не води до нищо полезно“, коментира той.
Депутатът от ПГ на левицата и член на ИБ на НС на БСП Валери Жаблянов коментира, че изборът на съдия в КС от квотата на Народното събрание е процедура като всички други, с изрично разписани правила, които предвиждат всички възможности за гласуване. „Не мога да разбера принципа на колегите от мнозинството- че ако всички не се строят зад физкултурника, няма да има упражнение на двора. Този подход е елементарен и е в разрез с духа на парламентаризма, който вие цитирате и в който се кълнете“, заяви той. По думите му БСП сама може да прецени как да гласува.