Хората от Лесичово: Как да се промени учебното съдържание, без да се променя българската история

Окт 05, 2018 Новини Избори 0 761

05.10.2018 г.

„Как да се промени учебното съдържание, без да се променя българската история“, попитаха жителите на село Лесичово народните представители от ПГ на „БСП за България“ на среща за „Визия за България“. „Един учебник по един предмет“ бяха думите на народния представител Анелия Клисарова. Тя поясни, че това е една от най- важните промени, които са заложени във Визията по отношение на образованието. „Другото, над което искаме да поставим акцент, е връзката между образование и практика“, каза още тя. “Основополагаща е ролята на държавата в икономиката, в регулаторните механизми на икономиката, по отношение на националната сигурност, правната система и демографските процеси“. Това каза народният представител Антон Кутев във връзка с важността на държавата в различните сектори.

Присъстващите над 90 човека задаваха своите въпроси и изказваха мнението си за Визията. Бяха обсъдени въпроси, свързани с външната политика, на които разяснение даде народният представител Петър Витанов. За правата на гражданите говори народният представител Пенчо Милков. „Едно от изконните човешки права е възможността да се отстоява справедливостта по съдебен ред“, заяви Милков. Хората зададоха своите въпроси за енергетиката, както и за ролята на българското село. Едно от предложенията, което излезе от аудиторията бе държавата да регулира големите производители чрез квоти, за да има баланс между различните производства, като това може да се постигне със средства от държавата, не само от европейски субсидии.

С много въпроси, конкретни предложения и градивен диалог премина представянето и обсъждането на проекта „Визия за България” във Велинград. „Защо цените на едни и същи лекарства в различни аптеки са различни“, попитаха жителите на Велинград. „Една от основните цели, която сме си поставили във Визията,  е да осигурим контрол на вноса на лекарства и респективно частните фирми, с които се търгува“. Това каза народният представител Иван Ибришимов. На въпрос има ли място в обществото за хората от третата възраст, народният представител Атанас Костадинов поясни, че „с „Визия за България“ имаме задачата да обърнем внимание на всяка една група от обществото“. Той обясни, че възрастните хора трябва да бъдат включени активно в социалния живот на страната.

В разговора за „Визия за България“ участваха също народните представители Димитър Данчев и Николай Иванов. В дискусията  се включиха, освен социалисти,  представители на други партии, неправителствени организации, граждани.