Пазарджик към БСП: Искаме край на модела на управление – един човек нарежда по телефона

Окт 04, 2018 Новини Избори 0 1819

04.10.2018 г.

„Не може моделът на управление на държавата да се крепи на обажданията на един човек по телефона и кой какво му е казал“, с тези думи се обърнаха присъстващи на срещата за представяне на „Визия за България“ в Пазарджик. На нея бяха– кметът на Пазарджик Тодор Попов, кметът на Ракитово Костадин Холянов и кметът на Стрелча Стойно Чачов, представители на бизнеса, лекари, учители, юристи,  НПО, творци. Според тях трябва да се състави една визия, да се зададат приоритети за следващите години, които да се следват, независимо кой е на власт, за да се постигнат реални резултати и да са намали чувството на несигурност и безверие у българите. Хората казаха, че има нужда от взаимодействие на държавната с местната власт. Те поставиха проблемите-  задържане на младите образовани  кадри;  промени във външната политика- тя да се определя от българските интереси; възвръщане на самочувствието на българите, спирането на подмяната на българската история; проблемите на образованието в по-малките населени места.

„Най-силната социална програма е добре организираната инвестиционна програма“, това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев. По думите му,  за да има увеличаване на доходи, социални помощи, пенсии, трябва да има динамика на произведените стоки около 5-6% годишно, а в момента  е под 4% . Той подчерта, че има свиващи се вътрешни и катастрофални външни инвестиции. „Държавното инвестиране катализира много повече чужди инвестиции. Когато една държава сама инвестира в свои предприятия, това е гаранция за стабилност“, подчерта той. Гечев заяви, че във своята Визия левицата предвижда увеличаване на средствата, с които разполага Българската банка за развитие. Тя трябва да спре да финансира само крупни големи фирми, а и малките и средните.  „Тези инвестиции ще позволят на България да си осигури по-големи бюджетни приходи, държавата ще има по-големи възможност за социална политика“, категоричен бе той.

 „Финансирането на здравната системата чрез клинични пътеки и съществуването на болниците като търговски дружества трябва да бъде прекратено“, заяви проф. Георги Михайлов. Според него лечебните заведения, които използват държавен ресурс, не трябва да бъдат търговски дружества. Опитът на болниците и лекарите през последните 19 години показва, че в сегашните условия на управление и финансиране на системата, интересите на пациента отиват в периферията, а в средата са икономическите интереси. „Въпреки необходимостта от сериозно финансиране на здравеопазването, държавните болници трябва да бъдат най-вече социални предприятия, които изпълняват социални функции“, категоричен бе проф. Георги Михайлов. 

 „Визия за България“ не е детайлна програма. Всеки един от нас поставя различни въпроси. Всеки един от секторните въпроси е част от генералния проблем: движим се в погрешна посока“, заяви депутатът проф. Иво Христов. По думите му за пръв път БСП поставя този въпрос и то официално. „Преходът е провален. Наложеният в България модел убива страната и въпросът е- дали ще я има като държава.  Ние предлагаме решение. Вие ще кажете докъде сме прави и къде бъркаме“, заяви проф. Христов и подчерта, че конкретните проблеми няма как да бъдат решени без да бъде решен общият  и обратно.

„Вместо да предложим една платформа, спусната отгоре, искаме да чуем всеки един от вас, да чуем какви са проблемите, за да може те да влязат във Визията“, заяви народният представител от ПГ на левицата от региона Йордан Младенов. Той каза, че следва изготвяне на регионални визии. „Нека направим заедно „Визия за Пазарджик“ и всеки един от вас да намери място в нея“, призова той. „Имаме проблем във всички системи на обществения живот. Няма как да можем да въведем ред само в една система. Имаме нужда от системен подход, с който да решим- как да се развива България“, заяви депутатът Стоян Мирчев. По думите му със своята визия БСП поставяме началото на една книга, която не е написана. „Нека я напишем заедно“, заяви Мирчев. 

В дискусията взеха участие зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, народните представители Надя Клисурска, Славчо Велков, Георги Гьоков и Иван Иванов.