Сергей Станишев: Вестник „Дума” ни е нужен, за да оказва съпротива на цензурата, лъжата и манипулациите

Май 01, 2010 Новини БСП 0 1324

За 20 години вестници се появяваха и изчезваха, но „Дума" е тук

За 20 години вестници се появяваха и изчезваха, но „Дума" е тук. Вестникът е необходим на всеки човек с ляво мислене. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по случай празника на вестник „Дума" и левия печат.   

Лидерът на БСП напомни, че „Дума" се появява през бурната пролет на 1990г., когато агресията срещу левицата е била не по- малка от тази, която се завръща днес. „Дума" се появява с блестящата публицистика, със силното перо на Стефан Продев и десетки други автори. „Те отстояваха идеята за социална държава, справедливост, повече хуманизъм, за свобода на словото и толерантност", заяви лидерът на БСП.  

Сергей Станишев изтъкна, че вестникът е едно от полетата на свободната мисъл в България. Според лидера на БСП след 20 години демокрация, въпросът за свободата в страната остава, защото днешните управляващи  ни водят към полицейска държава. „Дума" ни е нужен, за да оказва съпротива на цензурата, лъжата и манипулациите", изтъкна Станишев.

Той пожелава на вестника и неговите читатели здраве и смелост  заедно да се преодолее този труден периода за левицата.  

Членът на ИБ на НС на БСП и издател на „Дума" Николай Малинов разказа виц, тематично свързан с 20-годишнината на вестника. Той напомни за времето преди  20 години, когато ситуацията в страна е била подобна - партията е била вкарана в ъгъла, а хората са били поставени на колене. „Какво ще стане с Дума, когато минат изборите за Велико народно събрание?", е въпросът от вица. Отговорът на опонентите бил: „тя ще се назове „Шепот". „Това не се случи тогава, не се случи и сега", гордо отбеляза  Малинов. Той изтъкна, че „Дума" продължава да защитава свободата, солидарността и достойното отношение към хората.  

Издателят на в. „Земя" Светлана Шаренкова изтъкна, че левият печат в България има дълга история и винаги е бил съпричастен към проблемите на хората. „Ние искаме следващият 1 май да не бъде ден на протест, а на солидарност и подкрепа", заяви Шаренкова.