Антон Кутев: Управляващите лъжат хората с увреждания, защото не им излизат сроковете

04.10.2018 г.

"Срещата на управляващите с майките на деца с увреждания е шум в системата и няма да реши проблемите. Управляващите лъжат хората, защото не им излизат сроковете". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев по време на срещата. Той подчерта, че Законът за личната помощ ще може да бъде приет, евентуално, в края на годината, но той не решава всички проблеми. Ключовият въпрос - Законът за социалните услуги, няма да бъде готов до края на годината и няма да влезе в бюджета. "Управляващите се опитват да вкарат пари в системата, за да заглушат протестите", допълни Кутев. Той припомни, че преди 4 месеца, БСП инициира подобна среща и оттогава нищо не се е променило. "Имаше и дебат в парламента по темата. Предложихме решения, които не се приеха, самото защото са на БСП", каза още народният представител. Той подчерта, че проблемът с ТЕЛК трябваше да е решен през 2017 г. "Има неща, за които трябва да се взимат бързи решения. Времето за решаване на проблемите беше достатъчно дълго. Проблемът седи от 7 години. Ако министърът е от година и нещо, депутатите на ГЕРБ са от повече от 7 години", коментира Кутев.

Майките на деца с увреждания, които присъстваха на срещата, казаха, че за пореден път са излъгани, за пореден път слушат едни и същи обещания.

Те попитаха кога парите ще следват детето, а не документацията, защото нито един лев не достига до тях. "Управляващите се хвалят, че ще бъдат увеличени средствата, но как ще се разпределят, когато изтичат и няма реформа. Как може, четирима министри да не могат да седнат толкова време и да се разберат? До кога хората ще бъдат на дъното? Ако ГЕРБ не могат един скромен ресурс да  разпределят ефективно, защо са тук?", продължиха с въпросите майките