Кристиан Вигенин в Киргизстан: Корупцията и политическият чадър над организираната престъпност пречат на постигането на сигурен и ефективен граничен контрол

04.10.2018 г.

"И най-голямата, и най-велика стена не може да помогне, ако няма сътрудничество между двете съседни страни - както на политическо, така и на съвсем практическо равнище." Това заяви народният представител  Кристиан Вигенин в първото заседание на Есенната сесия на Парламентарната асамблея на ОССЕ в Бишкек, посветено на предизвикателствата и заплахите в пограничните райони. Вицепрезидентът на Асамблеята подчерта, че в 21-ви век границите трябва да придобият ново значение - не като нещо, което разделя страните и народите, а като нещо, което ги свързва, оприличавайки ефективно функциониращия граничен контрол на клетъчна мембрана - да пропуска свободно граждани и стоки, да улеснява обмена и в същото време да бъде бариера за незаконни дейности, особено трафик на хора и наркотици. Вигенин обърна специално внимание на това, че сигурните граници са възможни, само ако има по-широко разбиране за тази политика, че това не е отговорност само на граничната полиция или на митническите служби. Той даде пример с трафика на наркотици, който по думите му не може да бъде спрян, ако не се предприемат мерки за ограничаване на търсенето им, както и с нелегалната имиграция, която може да бъде намалена, само ако страните-цели на миграцията подпомогнат страните на произход да се развиват икономически и да създават възможности за младите хора.

В своето изказване на форума Кристиан Вигенин обърна особено внимание на нуждата от глобални усилия за борба с организираната трансгранична престъпност и твърда политика срещу корупцията по високите етажи. "Инсталирането и на най-модерните камери по границата няма да има никакъв ефект, ако в определени моменти се изключва целенасочено захранването им с електричество; и най-модерните патрулни автомобили няма да настигнат трафикантите, ако те предварително са информирани къде са и какво е разстоянието до тях.", даде конкретни примери Вигенин, подчертавайки пораженията от поставянето на правителствен или политически чадър над криминалните дейности.

Зеседанието на Есенната сесия на ПА на ОССЕ е с фокус върху развитието на политическите процеси, сигурността и сътрудничеството в Централна Азия. Форумът беше открит с приветствия от президента на Киргизстан Соронбей Женбеков и председателя на парламента Дастанбек Джумабеков, в дискусията участва и външният министър на страната Ерлан Абдилдаев. Заместник-председателят на българската делегация в Асамблеята Кристиан Вигенин и заместващият член Елена Йончева представляват Народното събрание в Бишкек. Във форума като наблюдател участва и народният представител Петър Кънев, като представител на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.