НАГРАДА НА НС НА БСП И НА УС НА СБЖ ЗА МЛАД ЖУРНАЛИСТ „СТЕФАН ПРОДЕВ“

Окт 01, 2018 Новини БСП 0 698

1.10.2018

През 2017 г., по повод  на 90-годишнината от рождението на Стефан Продев - един от най-големите български журналисти и публицисти, основател и първи главен редактор на в. "Дума", председател на Съюза на българските журналисти и автор на стотици репортажи, статии и книги, Националният съвет на Българската социалистическа партия и Управителният съвет на Съюза на българските журналисти учредиха НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА МЛАД ЖУРНАЛИСТ НА ИМЕТО НА СТЕФАН ПРОДЕВ.

Съгласно статута на наградата и в изпълнение на решенията на Изпълнителното бюро на НС на БСП и на Управителния съвет на СБЖ от  септември 2018 г., Изпълнителното бюро на Националния съвет на Българската социалистическа партия и Управителният съвет на Съюза на българските журналисти обявяват, че е открита процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2018 г. на Наградата за млад журналист „Стефан Продев“. 

            Носители на наградата могат да бъдат млади журналисти до 35-годишна възраст, които

-са посветили своите професионални и творчески изяви на значими обществени проблеми от позициите на социалистическите идеи;

-с публикациите си защитават националното достойнство и силата на левите политически и социални  идеи;

-последователно отстояват съвременните патриотични и нравствени ценности в политическия, икономическия, социалния и духовния живот на обществото;

-са допринесли за популяризиране на политиката и за разширяване на влиянието на БСП и левицата в обществото;

-работят отговорно за поддържане на високия авторитет и обществена значимост на журналистическата професия.

Номинираните за носители на наградата кандидати ще бъдат оценявани по техния висок професионализъм, компетентност и задълбоченост, по защитаваните от тях ясни граждански и нравствени позиции, по завоюваното трайно и авторитетно присъствие в публичното пространство.

Право да бъдат номинирани за участие в конкурса за наградата имат млади журналисти, които през последните години се  изявяват редовно в печатните и електронните медии и социалните мрежи и разработват задълбочено и аргументирано от позицията на левите ценности и политики значими за обществото проблеми.

Право да номинират кандидати за носители на наградата имат ръководствата и колективите на печатните и електронните средства за масова информация, изявени журналисти и публицисти, ръководствата и членовете на дружествата на СБЖ, организации и съвети на БСП, творчески съюзи и неправителствени организации и др. подобни на тях.

За всеки номиниран за наградата до 20 октомври 2018 г. в НС на БСП и в УС на СБЖ трябва да бъде изпратено (на материален и електронен носител) мотивирано предложение, придружено с биографична и  творческа справка за кандидата. Всички номинации ще бъдат разгледани от комисия, в състава на която са включени представители на НС на БСП и на УС на СБЖ, журналисти и представители на други организации. Предложението на комисията за определяне на носителя на наградата трябва да бъде внесено за утвърждаване в ИБ на НС на БСП и в УС на СБЖ до 25 октомври 2018 г.

Носителят на Националната награда за млад журналист „Стефан Продев“ за 2018 г. ще бъде обявен по време на специално организирана за това проява на 1 ноември  2018 г.

Носителят за 2018 г. на Националната наградата "Стефан Продев" ще получи грамота, плакет и парична сума; ще получи право на специална публикация във в."Дума" и в издания на СБЖ; ще стане член на комисията за определяне на следващите носители на наградата.

За повече информация и справки за конкурса се обръщайте към Съвета на НС на БСП по духовна сфера, култура и медии (София 1000, ул.„Позитано“ №20, телефони 02/8107330 и 02/8107219 и е-mail  kulturaimedii@abv.bg) и към Отдел „Организационен“ на СБЖ (София 1000, ул.„Граф Игнатиев“ №4, телефон 02/9882697 и e-mail: petyapeycheva@yahoo.com).

Документите с предложенията за номинираните да се изпращат на посочените електронни пощи и да се внасят на хартиен носител в отдел „Деловодство“ на НС на БСП и в Отдел „Организационен“ на СБЖ до 15 октомври 2018 г. включително.

 

 

20 септември  2018 г.                                                                           

 

 Изпълнително бюро                                                   

на Националния съвет на БСП

Управителен съвет

на Съюза на българските журналисти