НС на БСП реши следващото заседание на Конгреса на партията да се проведе на 16 октомври 2010г.

Апр 30, 2010 Новини БСП 0 1417

Сергей Станишев: Вътрешнопартийните интриги обслужват чужди сценарии и отслабват БСП   На днешното си заседание членовете на Националния съвет на БСП решиха да бъде свикан Конгрес на партията на 16 октомври 2010г

Сергей Станишев: Вътрешнопартийните интриги обслужват чужди сценарии и отслабват БСП

 

На днешното си заседание членовете на Националния съвет на БСП решиха да бъде свикан Конгрес на партията на 16 октомври 2010г. В рамките на заседанието ръководството обсъди ситуацията в БСП.

„Май обсъждаме антикризисния план за спасяване на БСП", предположи Кирил Добрев. Той попита кой носи отговорност за забавените реформи в партията. „Докога ще се държим като гузни и виновни", каза още Добрев. По думите му когато лидерът прекалено дълго анализира и няма хоризонт, това действа демотивиращо.

„Ние позволихме миналата година на обществото да бъде внушено, че БСП са купчина корумпирани типове", коментира Румен Петков. По думите му това е станало чрез мълчание. Според Петков агресията срещу БСП трябва да има адекватна реакция. „Следващото посегателство ще бъде върху ВСС, защото съдът е единствената власт, която пази гражданските права", прогнозира членът на НС.

Красимир Премянов предложи да започне отчетно-изборна кампания в БСП. Според него партията е в криза, която ръководството не може да преодолее на този етап. „Дошло е време да се промени начина, по който се води лидерството на тази партия. Лидерите трябва да имат контрол. Хората, които членуват в тази партия, трябва да имат възможност да участват в правенето на политика", коментира Премянов.

Костадин Паскалев попита Сергей Станишев смята ли да бъде лидер на БСП през октомври 2011г., когато ще се провеждат местните избори. „Готов ли сте да станете нашия кандидат за президент", поиска да знае Паскалев. Той отбеляза, че девет месеца след изборите и некадърното управление на ГЕРБ, БСП не може „да се отлепи от дъното". Според Паскалев това управление събужда най-ниските страсти в човека - омразата, а БСП бездейства. „Сутрин ми правят проверка от ДАНС, на обед от ГДБОП, а следобед от ОДП за едно и също нещо. Толкова голям ресурс ли има МВР", попита Паскалев. По думите му това правителство трябва да си ходи максимално бързо, поради това, че е изключително опасно. 

 „Може да се запише в устава, че докато има проблеми в партията, на всеки 3 месеца да се свиква Конгрес", пошегува се Ивелин Николов. По думите му би било самоубийствено БСП да определи своя кандидат за президент днес. „Друг е въпросът, че след тази дискусия Сергей наистина трябва да отговори - готов ли е да води тази разюздана команда за спечелване на местните и президентски избори", каза Николов. Той отбеляза, че единствената възможна спирачка за сегашното управление е БСП. „Колкото и да са некадърни управленците, те го осъзнават. Ето защо идеята е - да се отслаби БСП, колкото и да е слаба сега", коментира членът на НС.

„Много от проблемите, които имаме, си ги създаваме сами", коментира Сергей Станишев. Той изтъкна, че е насочил вниманието към вътрешната ситуация в БСП заради медийната кампания и публикациите от последните дни. Председателят беше категоричен, че подобни интриги обслужват чужди сценарии и отслабват партията. „Докато трае това, няма да бъде припозната БСП като алтернатива", категоричен беше Станишев. Лидерът на социалистите изрази съжаление, че цялата кампания и интрига с ориентация към пленума са се разгърнали точно преди 1 май. Това според него е времето, когато БСП трябва да покаже, че е партията, която защитава доходите на хората, работните им места и гражданските им права. „Има тенденция към отнемане не само на социални и икономически, но и на човешки права", предупреди Станишев. По думите му ситуацията в страната е изключително тревожна. „Където и да погледнем, нещата отиват към по- зле - и в икономиката, и в социалната сфера, и в здравеопазването", добави лидерът на БСП. По думите му основният проблем е икономическата политика на правителството. „Полицейските акции не могат да заменят хляба", заяви Станишев.  Той беше категоричен, че трябва да се обърне повече внимание на анализите на ситуацията в страна и на реалните предложения на БСП.

По повод реформите в партията Станишев заяви, че действително има задачи, които се изпълняват частично или се отлагат във времето. „Не смятам, че промените в БСП вървят с темпа, който се очаква. Трябва да има ускоряване и концентрация на усилията на всички нива", отбеляза лидерът на социалистите. „Приемам всяка добронамерена критика и идея от всеки", добави той. По думите му тези въпроси трябва да се обсъждат в Националния съвет, а не в кулоарите, медиите или в кръчмите да се коментира кое не е добро. Според лидера на социалистите в края на май трябва да се проведе заседание на Националния съвет, на което да се обсъди вътрешната организация, проблемите и реформите в БСП. „Да видим причините и да внесем корекции", обясни председателят.

Сергей Станишев беше категоричен, че провеждането на заседание на Конгреса в края на юли би било прибързано и самоцелно. „Защото по основните въпроси, свързани с местните, президентските избори, политическата платформа на БСП, управленското виждане на партията, виждането на БСП за България през 2020г., няма да има готовност", обясни той. Председателят изтъкна, че става дума за огромен политически, интелектуален и организационен труд. „Важното е нашата визия за това как България би изглеждала след кризата, как да изглежда БСП в страната. На последно място стои въпросът кой да е председател на партията", каза още лидерът на социалистите.

Станишев заяви, че има намерение да бъда лидер на БСП към момента, когато се провеждат местните избори. „Моята амбиция е да се постарая с моите сили и подкрепата на Националния съвет, на Изпълнителното бюро, общинските, областните ръководства, цялата партия, да изправим партията на крака", категоричен беше председателят. „Не смятам, че сега е моментът да се обявява било то моята или на който и да било друг кандидатура за президент", добави Станишев. По думите му подобно решение трябва да бъде адекватно на ситуацията, а за година и половина много неща могат да се променят в страната. „Това означава ли, че ако бъде избран нов председател на НС на Конгреса, той трябва да бъде кандидатът за президент. Смятаме ли, че всеки председател на партията трябва да бъде кандидатът ни за президент", попита Станишев.

По повод участието на БСП в местната власт председателят отбеляза, че кметовете на левицата са подложени на огромен натиск. Оказва им се натиск да не се кандидатират или да се кандидатират като независими, или като представители на други партии.

Сергей Станишев коментира влиянието на ГЕРБ и БСП в обществото. По думите му сривът в доверието на ГЕРБ сериозно заплашва тяхното управление. „Не смятам, че картината е розова за нас, но не смятам, че е отчайваща", отбеляза председателят. По думите му всеки в партията трябва да си върши работата отговорно. „Когато имаме ясни и аргументирани позиции, ще има постепенно и по- голяма чуваемост към нас", категоричен беше Станишев.