Жители на Балчик подкрепиха идеята на "Визия за България" за един учебник по предмет

Сеп 28, 2018 Новини Избори 0 1502

В Тервел предложиха създаването на държавен фонд за финансиране на общинската икономика, а в Шабла подкрепиха създаването на „Фонд за сближаване между регионите

По време на представянето на „Визия за България“ в Балчик, като основен проблем жителите на общината поставиха разрухата на родното образование чрез делегираните бюджети и промените в Закона за предучилищното и училищното образование.  Те подчертаха, че учителите са се превърнали в администратори и затова системата на администриране на учебния процес трябва да се опрости. Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова представи Визията на левицата в сферата на образованието. Присъстващите изразиха подкрепа за заложените във Визията мерки за един учебник по предмет и отпускането на държавни средства само за държавните и общински училища. Те настояха да се изучават българските автори, защото те са нашата същност. Народният представител Пенчо Милков представи предложенията на БСП в сферата на здравеопазването и финансите. Хората изразиха своето мнение против допълнителните осигурителни плащания и нуждата от персонална здравна карта. Депутатът Стефан Бурджев отговаря на въпросите на присъстващите в сферата на политиките за младите хора.

Жители на общ. Шабла, сред които и представители от различни партии, дискутираха предложенията на БСП във „Визия за България“ с народните представители Васил Антонов и Кольо Милев. На срещата присъстваха председателят на ОбС - Шабла Йорданка Стоева и общинският съветник от левицата Деян Димитров Промяна в Закона за туризма по отношение на регламентирането на местата и начина на къмпингуване поискаха жителите на общината. Те подкрепиха предложенията на левицата за повишаването и падането на праговете на пенсиите и връщането на държавата в икономиката, както и предложенията за развитието на регионите. „Подкрепата за районите е силно развита във Визията, в нея сме заложили и създаването на „Национален фонд за сближаване между регионите“, обясни народният представител Васил Антонов. Той добави, че цел за този фонд е той да се съсредоточи във финансиране на онези инвестиции  в регионите, които водят към възходящо сближаване, включително и в области като образование, формиране на умения, местен капацитет и добро управление. Народният представител каза още, че различията в регионите са породени и от неправилното разпределение на фондовете в Северна България, които са  четири пъти по-малко от тези в южната част на страната. На срещата бе поставен и въпросът за изграждането на АЕЦ „Белене“, като жителите на Шабла се обявиха категорично за реализирането на проекта. „Реализирането на проектите в енергетиката и отбраната, както и доброто образование и здравеопазване са част от националната сигурност, затова във Визията те са широко застъпени“, коментира народният представител ген. Кольо Милев. Преди срещата с жителите на Шабла народните представители посетиха църквата „Св. Харалампий“ в града  и клуба на запасните офицери.  

Във Визията да бъде заложено да се създаде държавен фонд за финансиране на общинската икономика предложиха жителите на общ. Тервел по време на срещата с народните представители Таско Ерменков, Даниел Йорданов, Цветан Топчиев и  Николай Пенев. „Държавата прехвърля все повече отговорности на общините, без да осигурява средства за тях и по този начин малките общини са на ръба на оцеляването затова децентрализацията е важен момент във „Визия за България“, каза народният представител Таско Ерменков. Жителите на Тервел предложиха още  в раздел Култура да се развият вижданията на левицата за развитието на читалищата- за запазване на българщината в малките населени места. Държавна регулация в отглеждането, производството и продажбата на плодове и зеленчуци и програми за подпомагане, както и  държавна политика за морските общини- бяха другите предложения за допълване на Визията.