Георги Гьоков: Трябва ни работещ Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика, а не неизпълними критерии и условия

Ще внесем предложения малките социални предприятия също да могат да ползват насърчителните мерки

„Имаме нужда от Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика, който да е работещ, практически приложим и да изпълни основните си цели. Предлаганият ни от МС  законопроект само поставя неизпълними критерии и условия“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков. Той подчерта, че социалните предприятия трябва да се регламентират, създават, подпомагат, подкрепят и насърчават, за да може техният потенциал да се ползва за растеж и капацитет. Социалистът обясни, че държавите в ЕС са инициирали политики, които насочват държавите – членки да създадат цялостната рамка, която да позволи разгръщането на потенциала на субектите на социалната икономика, съобразно техните характеристики и националните особености. „България изостава от този процес. Година и девет месеца изминаха от срока, обещан от управляващите, за приемане на този закон“, изтъкна той.  По думите му онези, които чакат влизането в сила на Закона за предприятията на солидарната и социалната икономика, ще трябва да почакат поне още една година до приемането на Правилник за прилагането му. „Една година, през която няма да има благоприятна среда за развитие на модели и практики за социална икономика и няма да се даде възможност на всички, най-вече на хората с увреждания, да участват в обществения и в стопанския живот и да се гарантира запазването на човешкото им достойнство“, допълни народният представител. Гьоков, коментира, че не са се провели и обещаните широки обсъждания по него. Законопроектът не бива да се обсъжда отделно от обещаните от правителството Законопроект за хората с увреждания и Законопроект за социалните услуги. Георги Гьоков отбеляза, че от многобройните си срещи с хора и организации е забелязал, че техните експертни становища и предложения не са приети и само нищожна част от тях са намерили място в Законопроекта. Според него по този начин ще останат неразпознати субекти, които са изключително важни за развитието на социалната икономика.
  
„От ПГ на левицата осъзнаваме нуждата от такъв закон, но в този му вид, законопроектът има много недостатъци. Ако те не бъдат отстранени, ще поставят под съмнение постигането на целите на законопроекта и неговото положителното въздействие“, заяви Гьоков. По думите му основен недостатък в предлагания законопроект е, че предприятия, които до момента обществото разпознава като социални, няма да могат да работят като такива и да ползват преференции по закона, защото той ги изключва. Георги Гьоков каза, че между първо и второ четене депутатите от БСП ще внесат предложения,  даващи възможност на малките социални предприятия, независимо от населеното място в което развиват дейност, да ползват насърчителните мерки, предвидени в законопроекта.