В Християново сбъднаха мечтата си. Имат храм

Депутатите Драгомир Стойнев и Георги Гьоков и евродепутатът Петър Курумбашев подпомогнаха завършването на църквата

Християново вече има църква. Това е първата новопостроена църква в селото от близо век насам. С  празнично богослужение на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан  тя бе осветена. Храмът "Свети Николай Чудотворец", изграден със средства от дарения, се издига на терен, наречен от хората „Черковище”, някога на това място е имало радост и знания в светско училище, споделяха пред гостите си  християновци. „Празничният ден съчетава прекрасно миналото и бъдещето, вярата и надеждата, труда и любовта, свободата и независимостта. Кара ни да се замислим с гордо вдигната глава да продължим напред, следвайки заветите на нашите предци.”, каза кметът Албена Динева, която благодари поименно на всички  добри хора за довършването на храма на тържество.

„Християновци сбъднаха мечтата си. Имат храм. Осветената църква днес показва, че можем да градим добро, когато си подаваме ръце за него с  желание, усилия  и единство. Бог да закриля вашите семейства и близки”, каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев, който е един от спомоществувателите. Заедно с депутата Георги Гьоков и евродепутата от БСП/ПЕС Петър Курумбашев, Стойнев благодари на Старозагорската митрополия, на кмета Динева и на Галина Господинова за благотворителната инициатива за довършване на дългоочаквания храм на селото.

 „Няма друга институция като българската православна църква, която да обединява така народа ни, както го е водила и съхранявала през годините, с много вяра”, отбеляза ролята на църквата Курумбашев, който сравни  тържествения ритуал по освещаването, с тържествата в храмовете  „Св. Александър Невски” и в Света гора. Народният представител Георги Гьоков благодари на всички дарители, включително и на Младежкото обединение в БСП-Стара Загора. „Заедно с 20 ентусиасти, преди две години стартирахме довършителните дейности с доброволен труд, после  храмовото дело продължи с много усърдие, тъй като средства в бюджета нямаше. Днес икона на Св. Николай Чудотворец Мирликийски, изработена от младежкия лидер Владимир Грамовски и социалистката Стела Герджикова, посреща миряните на входа”, разказа Галина Господинова - секретар на Общинския партиен съвет,  както и за силното рамо на депутатите, за подкрепата от трудолюбивите християновци, средствата от предприемачи, общински съветници на левицата, която е получена по време на благотворителната акция. В празничните ритуали участваха областният председател на БСП-Стара Загора Румяна Динева, председателят на Общинския съвет Валентина Бонева, общинските съветници от левицата, общественици и други дарители. Кметът Албена Динева покани всички присъстващи храмовото освещаване на специално приготвен  курбан за здраве и спасение.