Страхът от арести и политически репресии блокира работата на администрацията

Апр 28, 2010 Новини БСП 0 1629

Сергей Станишев: Европейските фондове не са панацея   „Европейските фондове не са панацея, а допълнителен стимул за развитието на България"

Сергей Станишев: Европейските фондове не са панацея

 

„Европейските фондове не са панацея, а допълнителен стимул за развитието на България". Това заяви във Варна лидерът на БСП и председател на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев. Той и народният представител Димчо Михалевски участваха във форум за предизвикателствата пред усвояването на средства от европейските фондове. „Мит е да се смята, че еврофондовете са единственото и централно средство за модернизация на страната", отбеляза Станишев. Като друг мит той определи тезата, че България не може да усвоява ефективно средства. Бившият премиер посочи високата степен на  усвояемост на предприсъединителните фондове - близо 70 %, което по думите му е доста добър резултат за нова страна-членка на Европейския съюз.

"България се справи много добре с подготовката на стратегическата референтна рамка и формирането на оперативните програми, които индикират най-приоритетните сектори в обществено-икономическия живот", посочи Станишев.  По думите му е прилично и нивото на контрактуване на средства по Оперативните програми - близо 20 % към лятото на миналата година.

„Сериозно безпокойство буди забавянето в практическата сфера на усвояването на тези средства", заяви Станишев. Той бе категоричен, че причина за това е липсата на достатъчно политическа воля от страна на управляващите. Станишев обясни, че е налице погрешна икономическа политика, защото на бенефициентите не се изплащат средства по програмите, тъй като има известен процент съфинансиране от бюджета, а това управляващите целят да избегнат. „Тези средства после отново се връщат в бюджета под една или друга форма", каза Станишев. Той отбеляза, че другият голям проблем пред усвояването на еврофондовете е „изтънелият" административен капацитет в ресорните звена на изпълнителната власт. Причина за това е политиката на непрекъснати финансови рестрикции спрямо тези звена, което води до невъзможност там да се задържат качествени експерти, а също и откровената политическа репресия спрямо служителите, назначени по време на предходното правителство. „Тези причини, а също и ширещата се сред администрацията максима, че „всеки подпис е крачка към затвора", водят до скованост и страх в цялата система и в крайна сметка до невъзможност за ефективна работа", отбеляза Станишев. По думите му ако се преодолеят тези проблеми, България все още има шанс да навакса пропуснатото. „Хората просто трябва да бъдат оставени да работят спокойно", апелира лидерът на БСП Сергей Станишев.

Народният представител от Коалиция за България Димчо Михалевски направи кратък обзор за степента на договорени и усвоени средства по трите основни програми - ФАР, ИСПА и САПАРД на обща стойност 4 млрд. и 292 000 евро. По думите му тези програми помагат на властта правилно да се набележат приоритети за харченето на средствата. По неговите думи тревожни забавяния има по програмите „Транспорт", „Околна реда" и „Регионално развитие", която подготвя най-добре общините за усвояване на средствата.

Във Варна Сергей Станишев коментира и показния арест на председателя на Общински съвет - Варна Борислав Гуцанов. По думите му това е политическа поръчка на ГЕРБ, която цели превземането на Общински съвет-Варна. Според Станишев по този начин ГЕРБ си разчиства пътя за местните избори след година и половина. Целта на ГЕРБ, според председателя на БСП, е да упражни тотален контрол по места като след София идва ред на Варна. Станишев коментира, че България се превръща в полицейска държава, в която цялата общинска и държавна администрация няма желанието да работи. Причината е страхът от арести и политически репресии. Лидерът на БСП беше категоричен, че българската левица няма да позволи обществото да се върне назад като посочи, че гражданските права са основно право, което е извоювано през последните 20 години.