Ивайло Калфин изрази силна тревога от забавянето в усвояването на средства от европейски фондове през последните месеци

В информация, представена в Комисията по бюджети на ЕП, се посочват плащанията, които страните-членки са направили по европейски проекти през последните месеци

В информация, представена в Комисията по бюджети на ЕП, се посочват плащанията, които страните-членки са направили по европейски проекти през последните месеци. От справката се вижда, че ако през октомври 2009 г. България е била на 14 място в ЕС по извършени плащания от Европейския кохезионен фонд и Европейския фонд за регионално развитие, по които се очаква страната да усвои 5,49 милиарда евро, в началото на април 2010 г. страната ни вече е на предпоследното 26-то място.

По подобен начин стои въпросът и с усвояването на средства от Европейския социален фонд. От обща сума 1.19 милиарда евро, през октомври 2009 г. сме на 15 място по извършени плащания, а в началото на м.април 2010 г. вече сме на 21-во място от 27 страни-членки.

"Забавянето в усвояването на средствата по тези фондове е очевидно. Ако през есента на миналата година сме имали среден резултат в ЕС, днес сме след последните. Това от една страна показва, че с всички свои действия правителството влоши ситуацията с усвояването на европейски средства и числата говорят съвсем ясно, а от друга страна - ако не се предприемат незабавни действия, България ще се превърне в лош пример за липса на капацитет за усвояване на европейски фондове и ще пропусне много от възможностите, които членството в ЕС предоставя.", заяви в коментар Ивайло Калфин, ръководител на българската делегация в Групата на социалистите и демократите в ЕП, и заместник-председател на комисията по бюджети.