Момчил Неков: Социалистите в ЕП постигнахме успех в борбата с двойния стандарт при храните

Проф. Светла Бъчварова: БСП внася промени в Закона за храните, за да се прекрати двойният стандарт

„Социалистите в ЕП постигнахме успех в борбата с двойния стандарт при храните”. Това заяви пред медиите в парламента евродепутатът от БСП/ПЕС Момчил Неков. Той обясни, че в ЕП е имало важно гласуване за двойното качество при храните. „Проблемът с двойното качество е признат на европейско ниво  и има ясни препоръки- как да бъде подобрено законодателството в близките месеци”, заяви Неков. По думите му се цели подобряване на законодателството най-вече с оглед на директива 29 от 2005г. за нелоялните търговски практики към потребителите. По думите му с доклада се въвежда поправка, според която произвеждането на храни с двойно качество трябва да се счита за нелоялна практика и да се наказва с  процент от годишния оборот на компанията.

Момчил Неков подчерта, че българите от 11 години пътуват в ЕС и купуват стоки и не са наивни, усещат разликите.  „Това засяга всеки българин”, категоричен бе той.  Евродепутатът обясни, че социалистите в ЕП са успели да убедят  западните си колеги в значимостта  на това на единния пазар- потребителите да се третират по един и същи начин, независимо дали са от Западна, Централна или Източна Европа.  „С вчерашното гласуване дадохме ясен знак. Целта е до края на 2018г. да бъдат приключени всички анализи на европейско равнище, да се създаде съвместен изследователски орган, който да следи дали някой произвежда  двойно качество при храните”, обясни той. По думите му 85% от евродепутатите са подкрепили това предложение.  Той подчерта, че когато е била повдигната темата през февруари месец, е имало огромно недоверие- дали изобщо има такъв проблем. „Премахването на Европа на две скорости минава през премахването на двойното качество. Това да стане при храните- е първа и важна стъпка.  Важно е да синхронизираме и българското законодателство с европейското”, каза той и допълни, че така, когато в страната влизат продукти от чужбина, те ще трябва да отговарят на стандарти в нашето законодателство.

"БСП внася законопроект за промяна в Закона за храните, той има за цел да прекрати двойния стандарт на храните." Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова. Тя добави, че за всички продукти, произведени извън страната, които са на българския пазар, ще се изисква сертификат за съответствие. Народният представител уточни,  че този сертификат трябва да гарантира качеството на продукта и съставките, които се влагат в него да отговарят на търговската марка. Проф. Бъчварова обясни, че този сертификат ще бъде включен в база данни за международен обмен, за да може да се гарантира на всеки един потребител, че се спазват изискванията за еднакво качество на всеки един от продуктите. „За български продукти с търговски марки в България такъв сертификат няма да се изисква заради документалния и физически контрол от БАБХ“, уточни народният представител. Тя каза още, че в законопроекта на БСП са предвидени и санкции към юридически и физически лица, за да може до една година  пазарът да бъде дисциплиниран.