Христо Проданов: Основният поминък на хората от Якоруда е завзет от кметовете и местните велможи

Държавата трябва да влезе в икономиката

"След разговорите от началото на седмицата разбираме, че хората в този край напълно приемат идеята на БСП, записана и във „Визия за България“, държавата да влезе в икономиката“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов на среща с жителите на община Якоруда. Той добави, че двата основни поминъка, с които живеят хората  от общината - дърводобив и туризъм са окупирани от кметове и местни велможи. „Въпреки че хората могат да работят тук, основният проблем на общината, както и на цялата страна, е  демографията. Младите хора бягат не, защото няма работа, а защото трябва да работят за ниски заплати и да се примирят с липсата на перспектива. Проданов заяви, че общественият ресурс- като дървесината, която изобилства в общината, не трябва да е завзет от частните фирми и местните велможи, а да бъде собственост на държавата и да се разпределя от нея.  „Освен това, той трябва да се добива от държавата и да бъде в  полза на хората, защото в последните 30 години частници я добиват, кметовете са станали феодали, а  хората, живеещи тук, чакат с месеци, за да си купят дърва“, каза още Проданов. Той добави, че много от бедните хора се контролират чрез разпределянето на дървата за огрев, защото ако не са верни на кмета или тартора на населеното място, няма да ги получат.

„Туризмът е до голяма степен частен бизнес, но в същото време довеждащата инфраструктура, атракциите, старините са държавна собственост. Държавата трябва да влезе в ролята си и да развие инфраструктурата, ако иска да го развива“, каза още Христо Проданов. Той даде пример с местността Трещеник, близо до Якоруда, в която има над 300 легла в хотели, бази и бунгала, но до там няма път. „Как да печели общината ви от туризъм, като не е изградила път до хотелите“, попита той.

 

Александър Симов: България не може да бъде променяна на парче, трябва да променим системата радикално

„България не може да бъде променяна на парче, трябва да променим системата радикално. „Визия за България“ е нашето предложение за промяната, която левицата предлага и искаме вие да кажете- дали тя е добра“. Това каза народният представител Александър Симов. Той заяви, че БСП е  научила най-трудния урок, който никоя друга  партия не е усвоила - когато поеме ангажимент, да се бори за него и да не подвежда тези, които са я подкрепили. Симов бе категоричен, че ГЕРБ обезличават институциите, сриват държавата, вкарват я в цикъл на безкраен скандал и наричат това стабилност. „Левицата иска стабилност на доходите, добро образование и достъпно и модерно здравеопазване и просперитет за всеки гражданин. Ние искаме България да се движи напред, а не дежурните по любов медии да ни убеждават, че всичко е прекрасно“, заяви още народният представител. Той коментира, че това е разликата между БСП и Борисов - той се опиянява от любовта на няколко медии, а левицата работи за хората. „Алтернатива има и тя е да отидеш при хората, да чуеш гласа им и да решиш проблемите им. Алтернативата е БСП и „Визия за България“, категоричен бе Александър Симов.

 

Илиян Тимчев: В годините на прехода не бе постигнато качествено и достъпно здравеопазване. Време е това да се промени

„Болниците бяха превърнати в търговски дружества, а много от тях закрити заради фалити. Хората в много населени места не могат да стигнат до лекар. Време е това да се промени." Това каза народният представител Илиян Тимчев. Той обясни, че  затова във „Визия за България“ левицата предлага гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване за здравноосигурените лица, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието. „За здравнонеосигурените лица предлагаме държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги. Записали сме и  премахване на търговския статут на държавните и общински болници“, каза още Тимчев. Той обясни, че така медицинските дейности, заплащани от НЗОК, ще бъдат само  за болници, които не са търговски дружества.  „Ако частните болници искат да ползват средства от НЗОК, ще трябва да се отпишат от Търговския закон“, обясни още Тимчев. Той каза още, че за работещите в здравната система Визията предлага нов подход, в т. ч. кадрово развитие и обучение с цел  обезпечаване на системата на здравеопазване. „Държавната поръчка медицина и специализацията ще бъдат безплатни, а лекарите ще имат договор с държавна болница и ще остават да работят и спасяват човешки животи у нас“, каза още народният представител.