"Не спекулирайте с името на България!" - призова Илияна Йотова по повод правата на хората с увреждания в ЕС

  1 364 984 европейци на път да създадат прецедент след влизането в сила на Лисабонския договор Комисията по петиции и жалби на Европейския парламент разгледа на свое заседание петиция подписана от 1 364 984 европейски граждани и внесена от името на Европейската федерация на хората с увреждания, в която се настоява за повече права за тях на територията на ЕС

 

1 364 984 европейци на път да създадат прецедент след влизането в сила на Лисабонския договор

Комисията по петиции и жалби на Европейския парламент разгледа на свое заседание петиция подписана от 1 364 984 европейски граждани и внесена от името на Европейската федерация на хората с увреждания, в която се настоява за повече права за тях на територията на ЕС.

"Този факт опровергава всички скептици, които поставят под въпрос "гражданската инициатива", право - дадено от Лисабонския договор", подчерта в изказването си по време на заседанието българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Илияна Йотова.

Според влезлият в сила през декември миналата година договор, ако бъдат събрани над един милион подписа, европейските граждани могат да станат съавтори на европейско законодателство. Според Европейската комисия обаче, институциите все още не са готови със съответните разпоредби и механизми за нейното реализиране.

Българският евродепутат изрази недоволството си от формалния отговор на Комисията и подчерта, че по този начин се демотивират много европейски граждани, които биха станали инициатори на закони, които се отнасят до интересите на много хора в Европа.

"Ние сме тези, които трябва да мотивираме нашите сънародници, да им гарантираме това демократично право и така както сега са събрани над един милион и триста хиляди подписа за тази петиция, така да продължават да бъдат активни и да създават и подкрепят и други инициатива, засягащи милиони хора на Европа", заяви Илияна Йотова.

"Не желая да се спекулира с лека ръка с името на моята държава. Ситуацията с грижите за децата с увреждания се подобрява, макар и бавно и това са усилията и работата на няколко правителства, включително и през последните месеци", изтъкна още българският евродепутат.

Изявлението на Илияна Йотова беше и в отговор на изказването на вносителката на петицията бившият ирландски евродепутат Кати Синот, според която България е лош пример за отношението към хората с увреждания и подчерта, че в страната никой не бил обърнал внимание на филма на Би Би Си "Изоставените деца на България."

Според Илияна Йотова ЕК трябва да вземе пред вид гражданската инициатива и да подготви необходимото общностно законодателство в защита на техните права.