Ирена Анастасова в Благоевград: Държавата да предлага качествено образование за всички деца

Сеп 14, 2018 Новини Избори 0 2221

14.09.2018г.

„От 2000 г. до 2017 г. над 1400 училища са закрити. Това показва какво се случи със страната ни. Затова искаме нов модел на управление на образованието, което да стъпи на пълен обхват на децата и качествено образование във всички образователни институции“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова на среща с гражданите на Благоевград за „Визия за България“. Тя обясни, че е важно първо- какво учат децата, по какви програми, но и с какви учители и по какви методи. Анастасова подчерта, че левицата залага в своята Визия и осигуряване на храна, дрехи, учебници и помагала за децата от социално слаби семейства. Тя каза, че ПГ на левицата е внесла предложение помощта за  ученици за началото на учебната година да обхване и децата от 2,3,4 клас, за което са били необходими 30 млн. лв. „Тогава казаха, че няма пари за това. Но имаха 2 млрд. за саниране“, коменира депутатът.

Ирена Анастасова каза още, че  БСП залага и на регионални програми за развитие на образованието според развитието на икономиката в съответния регион и изграждане на национална карта, която да свързва образование и икономика.   „Ще продължим да се борим и за отмяна на финансиране на частните училища. Държавата не е направила всичко за държавните и общинските училища, за да дава на частните, които събират такси от 5 до 12 хил. лв. и повече “, категорична бе Ирена Анастасова.

Надя Клисурска: България – модерна, европейска, социална държава

„България трябва да бъде модерна, европейска, социална държава“, заяви депутатът от ПГ на левицата Надя Клисурска. Тя подчерта, че демографската катастрофа не стряска управляващите, нито младите хора на терминалите. По думите й има огромни социални диспропорции между малък брой богати и огромен брой хора на и под прага на бедността.

Клисурска подчерта, че държавата трябва да бъде гарант за младите хора да останат в България чрез законодателството - да имат достъп до добре платена работа, кредити да учат, да си купят жилище и да остават тук. Тя каза, че БСП  залага на прогресивно подоходно облагане. „Всеки българин трябва да бъде облаган на база на доходите си. Залагаме и на задължително семейно подоходно облагане“, отбеляза още народният представител. Надя Клисурска подчерта, че трябва да се преизчислят всички пенсии спрямо средноосигурителния доход към 2015 г.

Инж. Петър Кънев: Държавните предприятия не трябва да са хранилка на управляващите

„Трябва да започнем отново да говорим накъде отиваме. Ръстът на икономиката ни е крайно недостатъчен.  Преди 10 години съседните на нас държави бяха след нас, сега са пред нас“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ и председател на икономическата комисия в парламента инж. Петър Кънев. Той коментира, че за да се промени това, държавата трябва да възстанови ролята си в управлението на държавните предприятия. „Ние написахме законопроект в тази насока и съвсем скоро той ще бъде внесен в НС. Неговата цел е държавните предприятия да не са хранилка на управляващите“, категоричен бе той. По думите му друга цел на Визията е да бъде намалена административната тежест върху българския бизнес,  особено върху микро и малките фирми. „Продължаваме да заменяме хартиените формуляри и справки с електронни справки, а въпросът е трябват ли ни те“, коментира Кънев.  Като друг приоритет той посочи и специална програма за развитие на Северозапада и Странджа-Сакар.

Николай Бошкилов: Благоевград е от основните потърпевши от сегашното управление

„Визия за България” е една рамка, която БСП предлага на обществото”. Това заяви Николай Бошкилов, народен представител от Благоевград. Той поясни, че след като приключат срещите в страната, ще бъдат обобщени мненията на българските граждани и ще бъдат заложени в документа. „С финалния вариант на Визията, такава каквато формираме заедно с българските граждани, ще се явим на изборите, представяйки идеите на  широк кръг от хора“, обясни депутатът.

Бошкилов обясни, че Благоевград е от потърпевшите от настоящото управление. „Недопустимо е да бъдем на последно място в страната по доходи от областните центрове”, коментира той. Социалистът добави, че липсват инвестиции и безработицата е много голяма в общината. „Ние имаме визията как да направим Благоевград проспериращ  град и съвместно с общинския съвет ще разработим и визия за Благоевград”, заключи Бошкилов.

 Иван Ченчев: Народът е готов за промяна и нов модел на управление

„Ние, от ПГ на „БСП за България”, целим да променим модела на управление. От срещите ми с хората по страната мога спокойно да кажа, че народът е обединен по този въпрос”. Това заяви Иван Ченчев, народен представител от ПГ на „БСП за България“. „Гневен съм като човек, от това, което се случва в България”, каза още той. Депутатът коментира, че БСП е последователна в приоритетите и идеите си, докато правителството  “работи на парче”. Ченчев допълни, че имаме нуждата от импулс, за да вървим напред, „Едва след това може да се говори за числата. Ние питаме хората и ще продължаваме да ги питаме”, заяви той.

Ченчев подчерта, че според управляващите нов национален стадион зависи от даден футболен резултат, но това не е така. „Той се строи за хората в дългосрочен план и за развитие на спорта“, заключи Иван Ченчев.

Събралите се граждани зададоха въпроси, свързани с детски надбавки, защита на правата на хората с ниски доходи, на които е отнет достъпът до правосъдие, принципът на уседналост при учениците, изборът и цената на учебниците в българските училища, възраждане на професионалното образование, лошите практики на спортните клубове, съхраняването на българската култура и народните читалища.