Депутатите от Коалиция за България предлагат да бъде направен анализ на всички стратегически приватизационни сделки

Апр 27, 2010 Новини БСП 0 1721

Сергей Станишев: Въпросите в БСП се решават на заседание на Националния съвет или на Конгреса Народните представители от Коалиция за България ще внесат в парламента проектопредложение с искане да се направи анализ на всички основни стратегически приватизационни сделки в страната

Сергей Станишев: Въпросите в БСП се решават на заседание на Националния съвет или на Конгреса

Народните представители от Коалиция за България ще внесат в парламента проектопредложение с искане да се направи анализ на всички основни стратегически приватизационни сделки в страната. Това обяви председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция. „Мотивите са общественият интерес към резултатите, условията, при които са реализирани сделките, тяхното въздействие върху фискалния резерв и бюджетите на страната", обясни лидерът на БСП. Станишев изтъкна, че по изчисления на специалисти става дума за приватизация на активи за около 30 млрд.лв., от които постъпленията в бюджета са 10 пъти по- малко. Списъкът, който предлагат от левицата, се концентрира върху ключови предприятия за икономиката на страната като например - Кремиковци, Нефтохим, Булбанк, ОББ, Стопанска банка, БТК, Авиокомпания Балкан, ЕРП-тата и др. Председателят на БСП напомни, че с подобно решение Народното събрание препоръча на министър Симеон Дянков да направи анализ на сделката с външния дълг от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. „Има логика в това да не бъдем избирателни, а цялостни в анализа, който прави Народното събрание и Министерство на финансите", коментира Станишев. Той изрази очакване инициативата на левицата да бъде подкрепена и от останалите парламентарни групи. 

Сергей Станишев напомни, че днес изтича срокът на първия антикризисен план на правителството на ГЕРБ, приет миналия октомври. Според тогавашните прогнози на финансовия министър Дянков мерките би трябвало да имат ефект до момента и кризата в страната поне да бъде ограничена. Според лидера на БСП обаче кризата в България се е задълбочила за тези месеци. От икономическа тя се превръща в социална и фискална. Безработицата расте, а приходите, разчетени в бюджета, не се реализират. „Отваря се тежка перспектива пред държавата", предупреди Станишев. Той отбеляза, че ако до юли месец икономическият спад е бил 3,5% от БВП, през втората половина на годината е над 6% от БВП.

„Антикризисният план на правителството не сработи и не даде ефекта, който се очакваше", коментира секретарят на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че по някои от мерките правителството въобще не е работило. За пример Нинова даде създаването на единна информационна система за движение на работната сила в страната. Има и такива мерки, по които управляващите са обещали едно, а на практика са направили точно обратното. Правителството се ангажира, че в следствие на повишаване на събираемостта на приходите с 2 млрд.лв. от борба с контрабандата и свързването на Агенция Митници и НАП, ще бъдат актуализирани доходите на хората от 1 юли. „Няма такава събираемост, дупката в приходната част за първите три месеца е 1,6 млрд.лв. Няма да има актуализиране на доходите, нито обещаното увеличение на пенсиите", категорична беше Нинова. По думите й въпреки, че правителството е обещало да капитализира Фонд ФЛАГ, фондът не само че не е капитализран, но изобщо не функционира. Нинова изтъкна, че правителството е оставило общините сами да финансират частта си по европейските проекти, което ще доведе до неусвояване на европейските средства.

„Политиката на правителството е непоследователна, хаотична, не води до извеждане на икономиката от кризата и подпомагане на хората", категорична беше Корнелия Нинова. Тя определи новия план на управляващите като „грубо счетоводство", без никакви заложени политики. По думите на Нинова става дума само за рязане на разходите и никакви мерки за повишаване събираемостта на приходите.

Корнелия Нинова обяви, че БСП ще обжалва мярката за орязване на отпуските. Тя определи стъпката като посегателство върху социалните права на гражданите. По думите й мярката няма да има ефекта, който се очаква в чисто финансово изражение.

Сергей Станишев коментира слуховете за т.нар. „подписка" в БСП. По думите му става дума за „една измислена интрига". „Превърнали сме се в клюкарник", отбеляза лидерът на социалистите. Той изтъкна, че въпросите в БСП се решават на заседание на НС или на Конгреса. „Има какво да се желае от работата на БСП като опозиция. Има какво да се желае от гледна точка на темпа и дълбочината на промяната", каза още Станишев и добави: „Аз нося критика, надявам се и други да я носят". Той изтъкна, че са необходими усилията на всички, които искат БСП да си възстанови доверието.

Председателят на БСП обяви, че на 1 май 2010г. от 11.30 часа левицата организира протестен митинг на площад Народно събрание.

Пълния текст на пресконференцията може да прочетете тук >>>