Момчил Неков: Европейският корпус за солидарност е вече факт, но в България доброволчеството не е регламентирано

Страсбург, 11 септември 2018 г.

„С днешното гласуване в Европейския парламент, Европейският корпус за солидарност е вече факт. Радвам се, че успяхме да се преборим на европейско ниво тази програма да разполага със собствено финансиране, без да се засягат средствата за други младежки програми като Еразъм +." Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков при гласуването на пленарната сесия в Страсбург на Европейския корпус за солидарност.

„Тази нова програма ще отвори нови възможности за младите хора в ЕС и България да се включат в доброволчески дейности и да се чувстват социално полезни.“- заяви Неков.

„Регламентирането на доброволчеството е важна част от политиките, насочени към младите хора в Европейския съюз.

За съжаление, регламентиране на доброволчеството в моята страна - България, няма, така българските младежи пропускат големи възможности, от които биха могли да се възползват и това трябва да се промени“,  подчерта евродепутатът. 

„Европейският корпус за солидарност е с изключително важна роля в развитието на младите граждани на ЕС- да учат, да се развиват, да опитват нови професии. И не на последно място, доброволческата дейност има голям ефект и в икономически аспект в страните, в които е регламентирана."-каза още Момчил Неков. 

Доброволчество е една от темите, по които работи Момчил Неков не само в Европйския парламент, но и в България. През април тази година, евродепутатът организара в София конференция - „Възможности и предизвикателства пред доброволческата дейност в европейски и национален план“, на която участниците в нея се обединиха около тезата, че българските институции са длъжник на доброволците у нас.