Момчил Неков иска 40 милиона евро повече от бюджета на ЕС за 2019 г. във връзка с болестите по животните това лято

30.08.2018

Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони Момчил Неков, заедно с двама свои колеги от Румъния, внесоха предложения за увеличение с близо 40 милиона евро на Бюджета на ЕС за 2019 за разходи, свързани с борба с африканската чума по свинете и заболявания по дребните преживни животни.

Предложенията са направени във връзка с това, че през 2018 г. се наблюдава увеличаване на разпространението на болести по животните в ЕС - като африканската чума по свинете,  болести при преживните животни. Това се случи в региони, които граничат с трети страни, като Украйна, Молдова и Турция, каквито са България и северната ни съседка Румъния. Тези заболявания представляват сериозна заплаха, тъй като овцевъдството и козевъдството, и отглеждането на свине често са единствените възможни икономически дейности там.

Според Неков е важно да се осигурят достатъчно финансови инструменти за борба с болестите, засилване на контрола по граничните пунктове и създаване на съоръжения, които да отделят податливите животни от тези, които са потенциални носители на зараза.