Момчил Неков с питане към ЕК относно ушните марки на овцете и козите

29.08.2018

Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП Момчил Неков отправи питания към Европейската комисия /ЕК/ относно средства за идентификация на селскостопански животни от рода на дребните преживни животни в държавите-членки.

Въпросите му са продиктувани от породилите се съмнения в обществото за фалшиви ушни марки и случаи на получаване на европейски субсидии за „виртуални овце“, както и все по-честите питания на животновъди за промяна на средствата за идентификация на животните.

По данни на животновъди най-малко 300 хил. са фиктивните ушни марки в България и това са „виртуални животни“. Експерти предлагат използване на метода „търбушни болуси“, а регламент № 21/2004 на Съвета от 17 декември 2003 година изисква задължителна идентификация и регистрация на животни от рода на овцете и козите посредством средство за идентификация.В своето писмо  евродепутатът попита ЕК, може ли Комисията да предостави информация за това какви средства за идентификация на селскостопански животни  се използват в държавите-членки и, в кои държави членки се използват „търбушни болуси“?