ГЕРБ насаждат страх и управляват с полицейщина

Апр 25, 2010 Новини БСП 0 1375

БСП ще изпрати сигнали до европейските институции за случаите на неправомерни уволнеия и принуда Разпускане на ВСС прогнозира членът на Комисията за защита на правата на членовете и симпатизантите на БСП и други граждани срещу политическо преследване към НС Румен Петков

БСП ще изпрати сигнали до европейските институции за случаите на неправомерни уволнеия и принуда

Разпускане на ВСС прогнозира членът на Комисията за защита на правата на членовете и симпатизантите на БСП и други граждани срещу политическо преследване към НС Румен Петков. Очевидно в момента единствената институция, която има куража и достойнството да отстоява правовата държава, правата на гражданите, върховенството на закона, остават съдилищата. Слугинажът, който се наблюдава в другите институции е поразяващ, заяви той.

Румен Петков попита каква е отговорността на тези магистрати, които повдигат обвинения без всякакви основания. Той коментира и отговорността на прокурора, който казва по телевизията, че има договореност с наблюдаващия прокурор до края на седмицата да повдигне три обвинения. Какво означава да се договориш с прокурор да повдигне три обвинения, на какво основание? - попита Петков. Той припомни случая с ареста на ексминистъра Николай Цонев. Влиза се в болница с качулки и автомати - на територия на поделение на Министерството на отбраната. Няма разрешение за това влизане. По думите му Цонев би отишъл в РПУ, ако го извикат.

Петков разкритикува успеваемостта на арестите. От 29 задържани от „Наглите", 26 са пуснати на свобода, т.е. 26:3 за „Наглите" срещу МВР, 5:2 за „Октопод", 6:0 за „Лапачите".

Според председателя на Комисията Младен Червеняков се наблюдава силовизация и полицейщина, които личат в редица мерки за процесуална принуда; демонстративни действия на полицейските органи; „грешки", които стават традиция в полицейските акции; прилагане на силови мерки към лица, които нямат нищо общо с провеждащите се операции. Според Червеняков става въпрос за тенденция на насилие в методите на управляващите, което се потвърждава и от НДСВ, които квалифицираха случващото се като омраза, агресия, нестабилност, полицейщина, грубост и несигурност. По думите му в свой доклад, Институтът за модерна политика е извел сходни констатации.Червеняков окачестви премахването на Бюрото за контрол на СРС, подготвяните законодателни промени, промените в НПК и Наказателния кодекс като заплаха и узаконяване на процесите, които се развиват у нас.

По непълни данни за страната, получени от областните съвети на БСП, към момента има 229 уволнени служители от централната и местната администрация, съобщи председателят на Комисията. Прави впечатление, че са освободени почти всички ръководители на земеделски служби, на районни управления по горите, на местните звена на МТСП, 25 от 28  ръководители на областни дирекции на МВР. Тези действия се преместват и в местната администрация, където кметовете са избрани с листата на ГЕРБ и спрямо определени служители от местната администрация. Червеняков припомни уволнението на ръководителя на Държавната агенция по архивите Боряна Бужашка, която е отстранена заради сделка, за която не носи никаква отговорност. Сред случаите с неправомерно отстранените служители Червеняков посочи и уволнението ръководителя на Български пощи-Враца  Цветелина Дамяновска. Сред драстичните случаи той нареди и управителя на ВиК-Шумен Светлозар Дамянов, и директора на училището в с.Припек Боян Шиков.

Извършват се и преназначения в регулаторните органи, което е в разрез с европейските директиви, коментира Младен Червеняков. Според представители на ЕК всяка промяна в регулаторен орган ще се счита за вмешателство в тяхната дейност и ще бъде основание за търсене на отговорност пред Европейския съд в Люксембург. Известно е, че 6 страни са осъдени заради законодателни промени в мандатността на регулаторните органи.

Сред последиците от масовите уволнения е насаждането на чувство на страх, бягство от отговорност, блокиране на дейността, липса на адекватни действия в условията на тежка икономическа криза, каза Червеняков.  По думите му методите, които се използват за отстраняване на служителите са два - служителят пише молба за напускане или чрез атестация като му се слага оценка под 5, където оценката не подлежи на съдебен контрол. Разполагаме с един парадоксален документ, в който ръководителят на земеделската служба в Пловдив изпраща писмо до един от депутатите на ГЕРБ, съобщи председателят на Комсияита. В писмото се правят две заключения - първо - в заповедите - образец за прекратяване на служебно правоотношение, спуснати от МЗХ  е посочено, че същите могат да се обжалват през ВАС - София, но тъй като ВАС е затрупан от такива дела можем да се пристъпи към този вид освобождаване, но да търсят и други способи. Вторият вариант е да се предложи на служителите да пускат молби за взаимно съгласие, като им бъде казано, че са били констатирани нарушения, за които могат да бъдат предложени за дисциплинарно освобождаване.

Според Червеняков управляващите ще се насочат към действия по готвените наказателни процеси. Той заяви, че натискът върху съдебната власт продължава и цитира декларация на Съюза на съдиите, в която категорично е посочено, че е неморално представители на държавната власт да поставят съдиите пред невъзможната дилема дали да решат делото по начин, който да е политически и обществено добре приет или да отсъдят, според изискванията на закона. Червеняков коментира обвиненията срещу Емил Райнов за това, че е рекетирал представители на „Търговска лига" за 17 398 112,46 лв. Той се учуди по какъв начин може да се иска подкуп точно в такъв размер и уточни, че става дума за периода преди Райнов да е назначен за зам.-министър на здравеопазването, което още веднъж подлага на съмнение обвиненията.

От Комисията за защита на правата на членовете и симпатизантите на БСП и други граждани срещу политическо преследване към НС имат намерение да уведомят европейските посланици, ЕК, ЕП за констатациите си, за може да се вземат адекватни мерки против явленията, които се наблюдават в страната ни в последните месеци.