Крум Зарков: Нужна ни е икономика, която да работи за хората, които произвеждат, а не за няколко акционери

Авг 14, 2018 Новини Избори 0 1214

„Визия за България” е алтернатива на управлението

„Визия за България” е алтернатива на управлението на България и основен ключ в икономическата алтернатива, която предлагаме, са кооперациите – като качествено друг тип на икономика. Не икономика, която работи за няколко далечни акционери, а такава, която работи за хората, които произвеждат”. Това каза след срещата с ръководството на НС на ТПК зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков. Той добави, че по време на срещата са намерени много допирни точки между „Визия за България” и целите на ТПК. "Трудово-производителните кооперации не само интегрират, но и създават работни места и произвеждат не само продукт, но и солидарност, затова разговорът с тях е много важен”, каза още Зарков. Той добави, че в началото на септември ще бъдат създадени работни групи, за бъде обсъден актуалният Закон за хората с увреждания и цялата нормативна рамка, която засяга кооперациите в България.  „Чакаме тези закони да дойдат в парламента, за да можем да внесем и нашите предложения”, добави Крум Зарков

Деница Златева: Един от основните елементи във „Визия за България” е социалното предприемачество и социалната икономика

„Знаково е, че първата голяма среща, която правим, е с НС на Трудово- производителните кооперации, защото един от основните елементи в разработената от нас „Визия за България” е социалното предприемачество и социалната икономика”. Това каза зам.-председателят на БСП Деница Златева. Тя добави, че  кооперативното движение е един от основните стълбове за развитието на тази икономика. „С ТПК имаме много общи теми, свързани с дебата за интеграцията на хората с увреждания и промяна на нормативната база. Обсъдихме и сътрудничеството, което имат общини с кметове на БСП с ТПК, което е ползотворно”, каза още зам.-председателят на левицата. Деница Златева добави, че ще има още работни срещи с ПКТ по отношение на законодателната дейност там, където се пресичат вижданията на двете страни, както и по отношение на много аспекти на Визията – здравеопазване, образование, икономика.

Стилян Баласопулов: Завършекът на интеграцията на хората с увреждания е именно в социалната икономика

„България има традиции в кооперативното движение. В рамките на ЕС кооперациите са основен двигател на социалната икономика. Този потенциал не се използва достатъчно у нас, затова и на срещата днес заявихме, че държавата трябва да бъде по-активна в подкрепата си за социалната икономика”. Това обясни председателят на НС на ТПК Стилян Баласопулов Той добави, че завършекът на интеграцията на хората с увреждания е именно в социалната икономика и затова с представителите на БСП е обсъден основно този аспект от „Визия за България”.