Вигенин за поръчката за тестове за чума: Разиграва ни се поредният цирк и подигравка с хората, които загубиха поминъка си в Странджа

Авг 11, 2018 Новини БСП в медиите 0 3387

Прокуратурата да направи проверка на поръчките на БАБХ. Порожанов да подаде оставка.

"Поръчката за тестове за чума по дребните преживни животни е поредният цирк и подигравка с хората, които загубиха поминъка си в Странджа. Това заяви международният секретар на ПГ на БСП за България Кристиан Вигенин на пресконференция във Варна. По думите му за пореден път става въпрос за БАБХ и липсата на контрол върху нейните действия, безнаказаността, с която действа и за липсата на съдебен контрол върху нейните решения. "В следващия политически сезон комисията по земеделие в Народното събрание трябва да се занимае с този проблем", категоричен бе той. 

Вигенин обясни, че фирмата, на която е била възложена поръчката за близо 350 хил. лв. е създадена преди около месец като компютърна фирма, която вероятно трябва да се бори с компютърни вируси. Той обясни, че няколко дни след като тя получава пълномощно започват преговори специално с нея под предлог, че тя е единствената, която е регистрирана и може да внася такива тестове. "Офисът на тази фирма се намира на 14-тия етаж в блок 18 в квартал Сухата река в гр. София", заяви Вигенин и допълни, че самият той е живял дълги години там, без да е наясно, че толкова предприемчив младеж живее там. По думите му наличието на офис на ГЕРБ с този блок със сигурност е съвпадение. "Тези добре информирани и предприемчиви млади хора, които регистрират фирми и малко по-късно получават апетитни парчета собственост или поръчки, са един цирк, който ни се разиграва редовно в България в различни институции, по различни начини. Не може случаят с "Глобул вижън" 2018, и 28-годишния собственик Никола Явахчов  да отмине просто така с изявленията на Бойко Борисов и Дамян Илиев, че поръчката се прекъсва", заяви социалистът.

Кристиан Вигенин обясни, че следващата угроза, която вече е на нашата граница, е африканската чума по свинете. "Предвидливо тази фирма е регистрирана за тестове и за нея. Нали нямате съмнение, че тази поръчка за 350 хил. лв. е само първата стъпка, която е планирана за тази фирма. Разчитайки да се позабравят нещата, следващата стъпка ще бъде доставката на такива тестове", коментира той.  Вигенин обясни, че френската фирма IDVet е със седалище в Монпелие, където е и френската референтна лаборатория SIRAD, а самият управител на фирмата  г-н Пoркюе е започнал своята кариера в SIRAD. "Тези факти ни правят подозрителни още повече, имайки предвид, че в поръчката, която е дадена, като обосновка е записано, че чумата по дребните преживни животни е силно заразна  и смъртността достига до 100% и затова трябва спешно да се доставят тези тестове", каза той и допълни, че в същото време след всички драми в Странджа към момента има едно животно обявено за починало от чума, от което са взети проби, но още няма обявени резултати и протокол близо 2 месеца по-късно. Според него в стадото, в което са били обявени 2 заразени животни в Болярово, вече повече от 40 дни след взимане на пробите нито тези, нито други животни в стадото са болни или умрели. "Подозрително е и забавянето на взимане на вторите проби. Какво се случва там? Дали причината за всичко това не са опитите да се намери още един начин за източване на европейски и национални средства? Това е нещо, което българската прокуратура трябва да провери", заяви Вигенин. Той подчерта, че левицата ще настоява прокуратурата да се самосезира по тази поръчка и да бъде извършена проверка и други поръчки, които са правени в последните години от БАБХ. Той коментира, че още не знаем как се подбират фирмите, които дезинфекцират по границите и защо и там вместо търг е имало пряко договаряне с конкретна фирма. 350 хил. лв. за посочените бройки са значително завишена цена.

Кристиан Вигенин заяви, че БСП има следните въпроси към премиера Борисов: "Ако всичко с тази поръчка е изрядно, както твърди БАБХ, защо искате тази поръчка да бъда спряна? На какво основание се разпореждате на Дамян Илиев? На какво основание Дамян Илиев прекратява тази поръчка? Направен ли е анализ, кое е най-изгодно за България? Какъв е проблемът да се обяви една нормална поръчка, на която да се явяват повече фирми и да бъде определена най-адекватната цена? Готов ли сте да инициирате цялостна проверка на дейността на БАБХ? Готов ли сте да поемете Вие или министър Порожанов, политическата отговорност за несправяне и за очевиден опит за източване на средства, да подаде оставка и да се направи цялостен преглед на тази агенция?".