Драгомир Стойнев: Болничните трябва да се поемат от НОИ

Апр 23, 2010 Новини БСП в медиите 0 1359

Болничните трябва да се поемат от Националния осигурителен институт (НОИ)

Болничните трябва да се поемат от Националния осигурителен институт (НОИ). Затова си плащаме осигуровките, НОИ да поеме тази цена. Това каза пред Агенция "Фокус" Драгомир Стойнев, депутат от „Коалиция за България", член на Комисията по труда и социалната политика.
„Във време на криза не е уместно социално-слабите хора и тези, които работят в администрацията, защото към тях са насочени тези удари, те да понасят основните тежести. Правителството прави една антисоциална мярка, защото основната й цел е да минимизира цената на бъдещите уволнения", смята Стойнев.
„Правителството гордо заявява, че хората ще бъдат уволнени. Едва ли не те са виновни с техните високи заплати, че правителството не може да си събере приходите и че има дупка в бюджета", посочи Стойнев. Според него по този начин се цели на хората да им се отнемат гарантирани по закон и Конституция права, а след това те да бъдат уволнени, като по този начин цената на тяхното уволнение ще бъде много по-малка.
„Не трябва работникът да плаща каквато и да е част от тези болнични, защото ще стигнем дотам, че ще накараме хората да ходят болни на работа", коментира Стойнев.
Той отбеляза, че държавната администрация е натрупала повече отпуск, защото през 2006 г. й е било забранено да излиза в отпуск във връзка с многото работа по влизането в Европейския съюз.
„Ние ще накажем добросъвестните хора, които работиха най-много, за да влезе България в ЕС", обясни Стойнев. Той изрази мнение, че в частния сектор няма такива големи отпуски. „Няма как да накараш човека да си плати своя болничен. Той ще предпочете да ходи на работа болен, в лошо състояние, отколкото да плаща някаква част", каза Стойнев.
„Ако ще започваме голяма реформа, тя трябва да започва от някаква дата, но да не засяга тези, които имат големи отпуски, а да си ги вземат. Не виждам защо да не им се изплатят едни техни права", добави депутатът. Той допълни, че във време на криза по този начин ще се стимулира потреблението, което от своя страна стимулира търсенето и предлагането.

Агенция "Фокус"