Проф. Гечев за промените в закона за приватизация: Управляващите не спасяват „редник Райън“, а спасяват генерал Борисов

27.07.2018

„Коренната промяна на гласуването на управляващото мнозинство за Закона за приватизацията и следприватизационен контрол не е заради спасяването на „редник Райън“, а за спасяването на генерал Борисов. От „БСП за България“ не спасяваме никого, а заедно с президента, защитаваме обществения интерес“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев. Той подчерта, че БСП ще внесе предложения за промени в този закон, като се върне параграф 8, който гарантира вземанията на българската държава от неизрядни приватизатори.

„БСП за България“ приветстваме ветото на президента. Въобще не става дума само за една фирма, било то и Български морски флот. Става въпрос за десетки ВЕЦ-ове, БТК, „Булгартабак“, държавната акция в „Нефтохим“, авиокомпанията“, обясни народният представител. Според него, ако спорните текстове не бъдат изчистени, ще бъдат нанесени щети на българската икономика за стотици милиони левове. „Приватизаторите са купили активите на фирми по занижени цени, а сега вносителите на проектозакона, който връща президентът, искат да им се направи втори подарък – да не правят допълнителни инвестиции, да не запазват работни места, да не правят технологично обновление“, подчерта депутатът от левицата. По неговите думи законът за приватизацията не е свързан с продажбата на държавни активи, както го разбират някои хора, а е свързан със стратегия на българската държава. Според него БМФ, или която и да било от другите фирми, не може да фалира. „Може да фалира купувачът на тези активи. Ако се случи, би трябвало да си разпродаде активите от други фирми, яхтите, богатствата и връща парите на българския народ за това, че не е могъл да управлява БМФ или която и да било друга фирма“, коментира проф. Гечев. Той обясни, че купувачът се е подписал под приватизационен договор, че купува държавната фирма и поема определени ангажименти. „Като не може да си изпълни ангажиментите, се плащат неустойки – така е в цял свят. Откъде ще намери пари за неустойки си е негова работа. Ако не може да управлява фирмата, тя се препродава и държавата си прибира вземанията“, подчерта той. Проф. Гечев уточни, че 30% от акциите остават държавна собственост и БСП ще попита министъра на транспорта какви пари е внесъл купувачът на БМФ в полза на българския бюджет. „Ние знаем отговора – ще се окаже, че не е внесено нищо“, каза още той.

Според проф. Румен Гечев, ако се допуснат измененията в законите по приватизация и концесии със задна дата, това ще доведе до трагични последици за бюджета. Като пример посочи, че управляващите могат да подпишат договор за концесия на Летище „София“ с условие да се строи трети терминал, а след 3 години могат да променят условията на договора със задна дата и да се построи второ кафе на Терминал 1.