Корнелия Нинова: Да сменим модела, който 29 години унищожава България, а не да поправяме грешки

Юли 26, 2018 Новини БСП 0 819

Бизнес прослойка си купува политици, независимо от кои цветове. Това трябва да спре!

Чуха се призиви, че можело днес да избeгнем този разговор- тихо и кротко да гласуваме ветото на президента и да продължим напред. Можехме за пореден път да заметем нещата под килима, всички заедно.  Чуха се неистини: „Ние не сме приватизирали, а вие сте приватизирали”. И вие сте приватизирали - остатъчните пакети на ЕРП са продадени от правителството на Бойко Борисов. Чуха се призиви за деескалация на напрежението, за друго поведение. Дайте ни пример- как да стане това, като спрете да се наричане помежду си  фелдфебели и лобисти. Като спрете дори физически да се биете. Това, което направихте днес, в българския парламент, беше дъното на българския парламентаризъм.  Деескалирайте напрежението при вас, поне спрете да се биете.

Уважаеми колеги,

Събитията от последните дни, свързани със Закона за приватизация и следприватизационен контрол и кулминацията днес, са най-ярък пример за три неща. Първо: власт и пари са се сраснали в едно, власт и интереси са се сраснали в едно. В България има бизнес прослойка, която си купува политици, независимо от кои цветове. Това не е грешка, това е модел. Това са грешки в продължение на 29 години – моделът на прехода. Това, което днес дискутираме, е само един пример на този модел. Второто, което показва днешният случай е, че корупцията промени своята структура и своя модел. По-рано корупцията се гонеше между чиновници, взели подкуп и хора, дали подкуп. Днес корупцията е заложена в правилата от политическата класа и икономическите интереси заедно, в законите, за да бъдат те ненаказани. Днес, с този закон, дадохте пример, че всички антикорупционни органи, които сме приели досега, няма да сработят. Няма антикорупционен орган, който да хване в корупция нито политик, нито бизнесмен, които са си написали закон, който ги защитава. Днес корупцията не е престъпление, тя се превърна в норма, правило и закон, написани от управляващите. Приемете още 10 антикорупционни органа- няма да се справите с корупцията, защото с едната ръка приемате органи, с другата пишете закони, в които залагате корупция. Третият извод е, че в политиката коалициите не се правят за добро управление и за доброто на хората. Те се правят за власт и пари. Казахме ви го преди две години. Две години го доказвате, а днес сложихте черешката на тортата на това твърдение. Тази управленска коалиция не беше създадена за изпълнение на програма и политики, а за разпределяне на власт и пари. Този закон и ситуацията днес го показват в най-ярка степен.

Призовавате да поправим тази грешка, ще я поправим с гласуване. Ние призоваваме не просто да поправяме грешка след грешка, които са умишлени, а да преосмислим модела, който за 29 години и в който няма невинни, доведе до това- България да е изчезваща държава, да сме най-бедни в Европа, с най-висока смъртност, децата ни да са най-необразовани. Това е голямото предизвикателство пред нас и народа ни – да даде тази енергия и това пробуждане, които ще ни принудят да променим този модел, който 29 години унищожава България, за който днешната ситуация е ярък и показателен пример. Имате август месец, вместо да ни призовавате да ходим на море, мислете върху смяната на модела, а не за поправяне на грешки.