Георги Гьоков: Промените за хората с увреждания трябваше да бъдат приети до 2016г. Не е време за хвалби, а за разкаяние и бързи действия

25.07.2018

„Промените за хората с увреждания трябваше да бъдат приети до 2016г. Сега не е време за хвалби, а за разкаяние и бързи действия“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по времето на изслушването на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. По думите му   управляващите искат да успокоят протестиращите, които с всеки изминал ден се увеличават и целта на изслушването е да се информира обществото- колко много е свършило Министерство на труда и социалната политика за гарантиране на правата на хората с увреждания, в съответствие с изискванията на протестиращите. „Опитвате да се хвалите и да представяте положението като нормално. Не е важно количеството на работата, която сте извършили, а качеството й и колко проблема сте решили на тези хора“ подчерта социалистът.  По думите му в Плана за действие на Република България за прилагане на Конвенцията за правата на човека се предвижда извършване на промени в нормативната уредба  - изготвяне на проекти на нормативни актове по ресорни министерства и приемане на  промени в изпълнение на концепцията по чл. 19 от конвенцията, касаещ  независимия живот и включване в общността. „Като резултат трябва да бъде изработен проект на закон за социалните услуги и съответно приемането на такъв закон в срок до 2016г. Сега е втората половина на 2018г.“, коментира депутатът. 
Георги Гьоков зададе серия въпроси към министъра на труда и социалната политика за подготвяните Закон за хората с увреждания и Закон за социалните услуги: В каква степен те ще включват, на практика, целите на Конвенцията за правата на хората с увреждания- да насърчават, защитават и гарантират пълноценното, равноправно упражняване на всички права на човека и основните свободи на хората с увреждания? Какво е мястото на личната помощ в тези закони, ще доведат ли те до устойчива промяна в политиките за хората с увреждания? Ще имат ли одобрението на всички заинтересовани страни? Защо на 16.07.2018г. протестиращи майки на деца с увреждания напуснаха работните групи по въпросните законопроекти? Колко предложения са получени от заинтересованите страни за включване в законопроектите и от кои организации?
 
Виолета Желева: Законът за хората с увреждания е неудачен компромис

 
„Още при приемането на действащия Закон за хората с увреждания беше ясно, че той е неудачен компромис между разпоредби за интеграция и механизми за социално подпомагане”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Виолета Желева от парламентарната трибуна по време на изслушването на министъра на труда и социалната политика. Тя заяви, че  законът не изпълнява основните си функции, а именно- да  урежда обществените отношения на хората с увреждания и принципите за тяхната интеграция. „Това доведе до няколко протеста за много кратко време. Новият закон на хората с увреждания е отговор на един от последните протести. Доколко, обаче, той ще бъде нов и дали не се изготвя набързо и в последния момент?”, попита Желева. Тя коментира, че  предлаганият нов закон трябва да бъде основан на принципа на равнопоставеност на хората с увреждания. Народният представител добави, че това може да се случи само, ако се предложи адекватен финансов ресурс, а не както досега, защото иначе се предлагат само права, без те да бъдат обезпечени. ”Ще бъде ли съобразен новият закон с исканията на хората с увреждания и финансовата рамка за следващите три години и ако не е, какво ще му е новото?”, попита още Виолета Желева.
 
Кутев към министър Петков: МС и премиерът трябва да се обвържат с промените за хората с увреждания, а не само МТСП
 
„Ако колегите от ГЕРБ искаха да намерят решение на проблемите на хората с увреждания, трябваше да поискат изслушване по тази тема на министър-председателя или поне с вас тук да бъде и министърът на икономиката Владислав Горанов“ Така се обърна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев към министъра на труда и социалната политика. Той подчерта, че до октомври трябва правителството и премиерът да се обвържат с решаването на този проблем. „Това не е работа само на Министерство на труда и социалната политика. Само след два месеца ще опрем до бюджета. Някой трябва да принуди финансовият министър и министър-председателят да отпуснат необходимите пари. Те няма да го направят и през октомври имате огромната възможност да се окажете бушон“, обърна се той към министър Петков. По думите му, ако го няма финансовия министър да подкрепи това, което МТСП мисли да прави, нито една от идеите няма да се осъществи. По думите му това е видимо от начина, по който се пишат законопроектите - основният им проблем е финансовият. „Проблемът на хората с увреждания не е финансов, а хуманитарен и е въпрос на оживяване на тях и на децата им“, каза още той. Антон Кутев бе категоричен, че след като управляващите не са приели предложението на левицата да се гледат нужните закони на извънредни заседания на парламента през август, то това трябва да стане поне на първото заседание след ваканцията, която те са си гласували.