Елена Йончева: След българското председателство, Европа вече не е на две, а на много скорости

Юли 13, 2018 Новини БСП в медиите 0 713

13.07.2018 г.

„След българското председателство, Европа вече не е на две, а на много скорости“. Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева в сутрешния блок на Нова телевизия. Според нея след председателството България няма шанс както за развитие на регионите, така и за какъвто и да е просперитет. „Социалната ножица се разтваря според всички статистики, включително и според последния доклад на Световната банка. Българите стават все по-бедни“, каза още тя. Йончева обясни, че успехът на едно председателство се изразява не само в организиране на събития, но и в изготвянето на политики. „Българското европредседателство е ротационно – това е наше задължение.Първо трябва да се отдаде заслуженото-  бяха положени огромни усилия от българската администрация, министерствата, дипломати, полиция и охранители. Това е огромен труд, който е положен и е успешен“, допълни Йончева. Тя припомни, че до последно имаше проблеми- дали НДК ще бъде готово и дали са сложени плочките. „Но трябва да се попита и какво точно е постигнато след председателството – с какво животът на българина може да стане по-добър“, каза още народният представител. По нейните думи българинът става все по-голям скептик, все повече се говори, че в България няма демокрация, защото приемаме тоталитарното еднолично управление като демокрация. „Съгласна съм, че темата за Западните Балкани трябваше да бъде поставена и реанимирана след гръцкото председателство, което прие Солунската декларация през 2003 г. Но Софийската декларация е отстъпление от Солунската и то по много точки“, категорична е тя. Според нея Софийската декларация говори общо за европейска перспектива, докато Солунската – за европейско членство. „Поставени са нови условия на страните от Западните Балкани – за преодоляване на териториалните спорове, организирана престъпност. Друг важен момент – няма финансов ангажимент нито в тази декларация, нито в бюджета на ЕС за разширяване на ЕС“, обясни народният представител. Тя уточни, че в Софийската декларация има едно приложение – Софийски дневен ред, където се казва, че всички тези проекти, за които искаме да бъдат отпуснати средства, са с нулев статут. „Това означава, че нито са предвидени такива средства, нито има конкретен ангажимент“, допълни тя.

Елена Йончева подчерта, че когато се говори за успехите, трябва да се коментира и животът на хората. „Какво се случва със земеделските производители – Латвия, Литва и Естония получиха 12% субсидии повече, а българските производители с 1% по-малко. А по принцип, субсидиите за нашите земеделски производители са по-малко от средните за Европа. Не се дава шанс за развитие на селските региони“, каза още тя.

Йончева коментира и сферата на отбраната, където вече 9 държави изграждат собствени сили и организация. Тя припомни и изказване на хърватския премиер в Брюксел, който казва, че ситуацията на българо-турската граница продължава да бъде критична. „Борисов казва след среща с г-жа Меркел, че сме пропуснали 60 000 мигранти за последните няколко години, включително и последната една година. Да припомня и думите на г-н Каракачанов, който говори за 45 000 мигранти, които могат да ни върнат. Камерите на българо-турската граница все още не работят, освен разположените близо до КПП-тата. Това е причината правителството да опитва да спре всички, които искат да направят журналистическо разследване по границата“, заяви Елена Йончева.