Сергей Станишев: За арестите Бойко Борисов може да получи Нобелова награда за икономика

Апр 20, 2010 Новини БСП 0 1747

Правителството да представи резултатите от антикризисния си план, приет през октомври Основната тревога на БСП е, че правителството води неадекватна финансова, икономическа и социална политика

Правителството да представи резултатите от антикризисния си план, приет през октомври

Основната тревога на БСП е, че правителството води неадекватна финансова, икономическа и социална политика. С тази политика те ще катастрофират, а с тях и държавата, и хората. Арестите до дупка няма да им помогнат. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на партията.

         Лидерът на социалистите напомни, че след дни изтича срокът на антикризисния план на кабинета, приет през октомври месец. Той предвиждаше страната вече да е излязла от кризата. На практика обаче нищо от плана не е изпълнено, с изключение на намаляването на осигурителната тежест с 2 пункта. „Това коства на бюджета 400 млн.лв. и не помогна на бизнеса", коментира председателят на БСП. По думите му правителството трябва да представи резултатите от първия си антикризисен план. „Разбира се всички ние чуваме позицията на премиера на България, че най-добрата и най-ефективната антикризисна мярка са арестите, за което той може да получи Нобелова награда по икономика", коментира Станишев.

Сергей Станишев отбеляза, че драматично спада размерът на преките чуждестранни инвестиции, които са намалели 20 пъти. „Това е тежка диагноза за липсата на доверие към България като инвестиционна дестинация", коментира лидерът на БСП. По думите му всяко адекватно правителство би приело мерки за промяна на ситуацията. Станишев напомни обещанието на министър Трайчо Трайков, че страната ни ще бъде на първо място по преки чуждестранни инвестиции. „Може да сме единствената страна с отлив на чуждестранни инвестиции", допусна лидерът на БСП.

Според Станишев намаляването на работните места, увеличаването на безработицата и обедняването на хората е пряко следствие от провежданата от правителството политика. „Не разбирам безгрижието и самоувереността на премиера и министрите. Отива се към много лош сценарий", заяви Станишев. Според него единственият начин това да бъде предотвратено, е хората да отстояват правата си и да изразят протестите си. Лидерът на БСП обърна внимание и на безумните данни, с които боравят управляващите, за да защитят плановете си да отнемат правото на хората да получават обезщетение при неползван отпуск.

Лидерът на БСП определи като абсурдни обвиненията срещу Емил Райнов и Веладин Битолски. По думите му това е поредното поръчково обвинение, без основание. Той припомни фактите около конфликта между Райнов и Търговска лига. По думите на Станишев през 2008г. Търговска лига е оказвала натиск да бъдат сключени договори за финансиране на техни болници от Здравната каса. Те обаче не са отговаряли на нормативните изисквания за осъществяване на лечебна дейност. „Безпрецедентната атака целеше да се сключат договорите против закона. Оказваше се натиск и изнудване за финансиране на незаконни болници от НЗОК", изтъкна лидерът на БСП. Той поиска да знае защо държавата не се интересува от същността на конфликта. По думите му става дума за големи частни интереси, които не съвпадат с интересите на българските граждани. По думите на Станишев ДАНС е правила проверка по случая, която обаче не е приключила в рамките на мандата на предишното правителство.  Лидерът на БСП напомни, че при предишния кабинет са били въведени нови критерии за списъка за лекарства, заплащани от Здравната каса. Това е довело до понижаване на цените на лекарствата с близо 30% и са се спестили средства на бюджета. „Това беше тежка реформа с много съпротива от страна на фармацевтичния бизнес", отбеляза председателят на БСП.

Сергей Станишев изтъкна, че обвинението срещу Емил Райнов неслучайно е повдигнато в момент, когато предстои да бъде избран нов здравен министър, а проблемите в здравеопазването са драматични. Лидерът на БСП напомни думите на премиера Борисов, че кандидатурата на Анна-Мария Борисова е била единствена, защото останалите не ставали заради обвързаности. „Надявам се добре да е проверил", коментира председателят на БСП. Социалистите имат намерение да питат новата здравна министърка за състоянието на резерва на НЗОК. По данни на Божидар Нанев към 31 декември 2009г. той е бил 860 млн.лв.

Депутатът Михаил Миков коментира отхвърленото от мнозинството вето на президента по промените в НПК. Той определи като лицемерие обещанието на премиера Борисов, че ще се обсъдят аргументите на президента. По думите на Миков мнозинството няма намерение да вникне в аргументите и да търси възможни корекции - например резервният адвокат да се избира от обвиняемия. От левицата обсъждат възможността въпросът за т. нар. „вечен обвиняем" да бъде отнесен до Конституционния съд. Михаил Миков коментира, че управляващите продължават с плана си за реализация на полицейска държава. По думите му е на лице засилен натиск върху ВСС, така че фразата „ние ги хващаме, те ги пускат" да се превърне в „щом ги хващаме, трябва да ги осъдите". Депутатът от Коалиция за България подчерта, че има само два начина човек да попадне в МВР - или да бъде призован, или да бъде задържан. „Не може да има довеждане", категоричен беше Миков.

Цялата пресконференция може да прочетете тук >>>