Сергей Станишев: Успехът на всеки регион е част от успеха на България

  Министър-председателят обсъди с жителите на Русе техните проблеми    Правителството се опитва да помага всеки регион и всеки град, защото това е част от общия успех на страната

 

Министър-председателят обсъди с жителите на Русе техните проблеми

 

 Правителството се опитва да помага всеки регион и всеки град, защото това е част от общия успех на страната. Много съм щастлив от всичко, което постигнахме в Русе. Само за миналата година инвестициите тук възлизат на около 500 млн. лв., каза министър-председателят Сергей Станишев на среща с жителите на града. Днес той се срещна с русенци и отговори на всички техни въпроси за икономическата и газовата кризи, социалните проблеми и проблемите на града.

Премиерът беше категоричен, че ще бъдат търсени компенсации за последиците от газовата криза – както от доставчиците от „Газпром”, така и от Европейския съюз. Сергей Станишев определи действията на правителството в създалата се ситуация като бързи, разумни и добре организирани. Той припомни, че въпросите, породени от газовата криза, са поставени от правителството още преди година, но сега към тях има много по-голяма чуваемост.

По отношение на финансовата криза министър-председателят подчерта, че България е с много по-добри позиции от други европейски държави. В страната няма фалирали банки и предприятия, а фискалният резерв е увеличен два пъти. Премиерът подчерта, че правителството има изготвен План за икономическа стабилност и напредък, с който да гарантира финансова стабилност и да осигури предсказуема икономическа среда. Няма план, който да може да бъде реализиран успешно без силна обществена подкрепа и политическа стабилност, подчерта той. Сергей Станишев информира, че предвижданията на Европейската комисия за тази година са за запазване на икономическия растеж само в три страни, една от които е България. През 2008 г. темповете на инфлация в страната намаляха, а очакванията за 2009 г. са тя да се понижи още.

В отговор на въпрос за броя на полицаите в града и за липсата на общинска полиция, премиерът посочи, че основният проблем е не в числеността, а в липсата на мотивация. В последните години се направиха много експерименти със системата на МВР, като част от атаките идват от нейни бивши служители. Да бъдеш част от тази система е въпрос на особена психология, която включва усещането за държавност, каза още Сергей Станишев